'Fryslân Boppe'

Vorige week waren we als gezin een weekje uitwaaien in Friesland. Eigenlijk had ik geen zin en geen tijd. Bovendien is samen opgepropt zitten in een gehuurd huisje niet het ding van een vrije boer. Maar ik moet naderhand toegeven dat het bijzonder goed is voor lijf en geest, wanneer je er toch samen met je gezin even tussenuit gaat.

%27Frysl%C3%A2n+Boppe%27
© Frans Kanters

Ik weet niet hoe het jullie vergaat op reis, maar ik kijk altijd met veel interesse naar mooie boerenschuren met het vee en de gewassen eromheen. Vaak vol bewondering en soms wil ik er meteen naartoe rijden met een verbeterplan en een blik verf. Nu stond deze boer met zijn kop omhoog op de buitendijk met aan de ene kant de Waddenzee en aan de andere kant het boerenland. Aan de ene kant gaat de natuur zijn gang en andere kant de mens.

Ik weet dat de gemiddelde toerist vol bewondering naar het woeste water van de Waddenzee zou gaan kijken. Maar ik draaide de andere kant op, naar de overwonnen zeeklei. Deze zware zeeklei was door noeste arbeid en de nodige denkkracht omgetoverd in een prachtig boerenlandschap vol met mooie kavels. Je kon zien dat het akkerland er goed bij stond vol met tarwe, gerst en piepers.

Vol bewondering heb ik een half uur gekeken naar dat prachtig schouwspel met de weidse luchten erboven. Ik denk dat dit is waar die Friese akkerbouwers het allemaal voor doen. Mooie percelen maken met mooie gewassen erop en dat generaties lang. Maar zoals Wim Sonneveld al zong: 'Maar blijkbaar leefden ze verkeerd, het dorp is gemoderniseerd.'

Ik kijk altijd met veel interesse naar mooie boerenschuren met het vee en de gewassen eromheen

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Het moet anders. Het moet er meer uit gaan zien zoals aan de andere kant van de dijk. Er moet ruimte komen voor alles wat ervoor zorgt dat de door de zee gewonnen vruchtbare zeeklei niet meer zorgt voor mooi en zeker voedsel en een goed inkomen. Is dan al dat Friese harde werken is voor niets geweest? Hopelijk keert het tij nog een keer en mag de landbouw zichzelf blijven. Wordt de Nederlander weer trots op wat we in 150 jaar landbouw samen hebben bereikt.

Bekijk meer over:

Lees ook

'Dag pa'
'Dag pa' 03-02-2021
Kom maar op
Kom maar op 21-10-2020

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer