Van der Wal overweegt voorlopers in stikstofaanpak te ontzien

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gaat kijken naar, of en hoe in de gebiedsprocessen rekening kan worden gehouden met boeren die al grote inspanningen hebben geleverd op het gebied van stikstof, natuur en water. Dit zei ze maandagavond na haar gesprek met natuurorganisaties en gespreksleider Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

Van+der+Wal+overweegt+voorlopers+in+stikstofaanpak+te+ontzien
© Dirk Hol

Als voorbeeld noemde Van der Wal de bioboeren. 'Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit.' Het idee om de groep voorlopers of pioniers op het gebied van stikstof, natuur en water te ontzien, is niet nieuw. Van der Wal schreef dit eerder al in een Kamerbrief van 15 juli.

In de Kamerbrief staat: 'Agrarisch ondernemers die biologisch of natuurinclusief boeren of die anderszins koploper zijn bij de reductie van stikstof, leveren op dit moment een positieve bijdrage aan de gebiedsdoelen voor stikstof, natuur en water. Hun werkwijze draagt bij aan de vermindering van stikstofuitstoot, verbetert de waterkwaliteit door verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mest en leidt tot meer biodiversiteit en een betere bodemkwaliteit.'


Ook schrijft de minister: 'De uitwerking van de opgaven in de gebiedsprocessen biedt de ruimte om rekening te houden met agrarisch ondernemers die al forse inspanningen op dit vlak geleverd hebben.' De Kamerbrief geeft daarmee invulling aan een motie die in de Tweede Kamer werd aangenomen, waarin het kabinet werd verzocht deze ruimte te bieden.


Natuur- en milieuorganisaties tevreden

Remkes en de natuur- en milieuorganisaties waren na afloop positief over het gesprek dat zij maandag hadden. De natuur- en milieuclubs benadrukten bij de gespreksleider dat zij willen vasthouden aan de gestelde doelen. 'Ga niet morrelen aan de stikstofdoelen', benadrukt directeur Teo Wams van Natuurmonumenten. Hij denkt dat het ook voor boeren fijn zou zijn als zij nu eindelijk weten waar ze aan toe zijn.Boeren moeten een omslag maken, beaamt Hank Bartelink van Stichting LandschappenNL, een van de organisaties die aan tafel aanschoof. 'De stikstofcrisis laat zien dat de landbouw al jaren op een dood spoor zit. De huidige landbouw is eindig en we moeten naar andere vormen kijken.' Ook voor boeren is het van belang dat de natuur weer op orde komt, benadrukt hij. 'We staan dus niet lijnrecht tegenover elkaar. De boeren hebben ook baat bij een goede natuur.'

De organisatie van de biologische sector, Biohuis, was niet bij het gesprek. Zij sprak op 5 augustus samen met de vertegenwoordigers van andere agrarische organisaties met Remkes, minister-president Mark Rutte en de ministers Van der Wal en Henk Staghouwer (LNV), Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). Biohuis noemde dat gesprek 'teleurstellend'. Voorzitter Douwe Monsma heeft daarbij aangegeven hoe de stikstofcrisis ook een aanzienlijk deel van de biologische bedrijven treft.


• Bekijk wat er nog meer is verschenen op nieuweoogst.nl/stikstofoverleg


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer