Remkes vindt gesprek met natuurorganisaties zinvolle exercitie

Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was 'een zinvolle exercitie', zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld 'om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan.'

Remkes+vindt+gesprek+met+natuurorganisaties+zinvolle+exercitie
© Dirk Hol

Het is de tweede bijeenkomst die Remkes leidde. Ruim een week geleden sprak hij met landbouworganisaties. Na afloop zei Remkes toen dat er sprake is van een vertrouwenscrisis. 'Wat vandaag over tafel ging, was dat er in de ogen van een groot deel van de gespreksdeelnemers sprake is van een natuurcrisis, waar een oplossing voor moet komen met gevoel voor urgentie', zei Remkes maandag.

Volgens de bemiddelaar benadrukten de deelnemers ook dat het niet alleen gaat om stikstof, maar dat er meer problemen zijn. 'We moeten in Nederland niet de fout maken om boeren nu aanzienlijke investeringen te laten plegen voor de oplossing van het stikstofprobleem als ze misschien over een jaar of vier, vijf weer met heel andere opgaven geconfronteerd worden.'


Andere sectoren betrekken

De natuurorganisaties willen daarom dat het kabinet zo snel mogelijk naar 'de mobiliteitssector, inclusief de luchtvaart' en naar de industrie kijkt, vatte Remkes samen. Ook Schiphol en fabrieken zouden moeten inleveren.

Klimaatminister Rob Jetten zei na afloop: 'We hebben het over de integrale aanpak gehad. We willen ervoor zorgen dat we nu in één keer alle klimaat- en milieuproblemen proberen aan te pakken. De milieuorganisaties hebben goede richtlijnen gegeven en drukten ons op het hart om ook naar industrie en luchtvaart te kijken. Dat deden we natuurlijk al.'


Rutte en Staghouwer

Bij het overleg met de boeren waren ook premier Mark Rutte en landbouwminister Henk Staghouwer aanwezig. Zij ontbraken nu. Dat zit de natuurorganisaties niet lekker. 'Dit zijn bewindspersonen met een grote verantwoordelijkheid voor het beleid van Nederland. Dat zij er niet bij zijn, helpt natuurlijk niet om het geluid precies daar te krijgen waar het zou moeten zijn', zegt Bram van Liere van Milieudefensie. Hij wil dat 'grote milieuvervuilende bedrijven' ook worden aangepakt.

Greenpeace-directeur Andy Palmen sprak na afloop van 'een pittig gesprek. Wat ik mis, is een gevoel van urgentie. Er wordt maar gesproken over plannen maken en naar 2030 toewerken. De natuur staat in 2025 al op omvallen. Ecologen schreeuwen moord en brand, dan moet je nu ingrijpen en dat zie ik gewoon niet bij het kabinet.'


Remkes praat later deze week nog met onder meer banken en supermarkten en volgende week met gemeenten, provincies en waterschappen. Daarna heeft hij een tweede ontmoeting met landbouworganisaties, al is nog niet duidelijk welke organisaties daaraan deelnemen.


Supermarkten toch niet in gesprek

Supermarkten schuiven donderdag toch niet aan bij het gesprek met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

Eerder leken de supers wel te gaan praten met Remkes. Het CBL hield vorige week nog wel een kleine slag om de arm, omdat er nog geen officiële uitnodiging binnen was. Dat laatste is volgens een woordvoerster nu nog steeds niet het geval. Maar dat zou niet de reden zijn dat de supers de gesprekken deze week aan zich voorbij laten gaan.


• Bekijk wat er nog meer is verschenen op nieuweoogst.nl/stikstofoverleg

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer