Remkes: constructief gesprek met boeren en kabinet, ondanks serieuze vertrouwensbreuk

Gespreksleider Johan Remkes vindt dat het kabinet en boerenorganisaties onder zijn leiding een 'constructief gesprek' hebben gevoerd.

Remkes%3A+constructief+gesprek+met+boeren+en+kabinet%2C+ondanks+serieuze+vertrouwensbreuk
© ANP Persbureau

Remkes zei dat er wel sprake is van een 'serieuze vertrouwenscrisis' tussen de overheid en de agrarische sector. Die is niet alleen het gevolg van de stikstofdiscussie van de laatste tijd, benadrukte hij. Het gesprek vond vrijdag plaats op het provinciehuis van Utrecht.

Boeren zijn volgens Remkes ook boos over de 'stapeling van regelgeving' van de afgelopen jaren. Zij hebben het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd, dat hun vragen onbeantwoord blijven en dat miskend wordt hoeveel zij al gedaan hebben om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Daarnaast klagen boeren over 'zwalkend beleid'. Remkes merkt daarbij op dat het stikstofprobleem 'jarenlang vooruit is geschoven'. Ook speelt op de achtergrond steeds de moeizame verhouding tussen stad en platteland. Duidelijk is wel dat 'linksom of rechtsom de huidige impasse moet worden doorbroken'.


Alles bespreekbaar

Remkes is daarom aangesteld als bemiddelaar, al laat hij zich liever gespreksleider noemen of onafhankelijk voorzitter. Om de partijen aan tafel te krijgen, heeft het kabinet moeten beloven dat alles bespreekbaar zou zijn, en dat is volgens hem ook gebeurd.

Zo is uitvoerig gesproken over de manier waarop de door het kabinet beoogde vermindering van de stikstofuitstoot moet worden gehaald. Ook het tijdpad is aan de orde gekomen. Het kabinet moet volgens Remkes maar eens onderbouwen waarom het de gewenste halvering in 2030 wil hebben gerealiseerd, terwijl dat ook 2035 zou kunnen zijn.


• Bekijk wat er nog meer is verschenen over deze bijeenkomst op nieuweoogst.nl/stikstofoverleg

Tegen het einde van het gesprek, dat ruim een uur uitliep, gingen verschillende lezingen rond over de sfeer aan tafel. Die zou volgens een woordvoerder van Remkes 'prima' zijn, maar LTO Nederland nam daar nadrukkelijk afstand van. Remkes zelf erkende dat er ook wel kritische woorden zijn gevallen. 'We hebben het gesprek gevoerd zonder meel in de mond', zegt hij.


LTO: wat beweging

Volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak is er wat beweging in het stikstofdossier, maar te weinig om het gesprek nu voort te zetten. Hij kijkt terug op een 'stevig en zwaar gesprek'. 'De bal ligt bij het kabinet. Dat moet het vertrouwen van onze boeren en tuinders herstellen.'

Acht boerenorganisaties, waaronder Farmers Defence Force, houden vrijdagmiddag een nabespreking van het overleg met Remkes.

Minister-president Mark Rutte heeft tijdens het gesprek excuses gemaakt over het stikstofreductiekaartje. Hierover ontstond veel onrust. Rutte zegde toe dat het kabinet 'de communicatie gaat verbeteren'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer