FDF-voorman: gesprekken Remkes met koepels gaan niets opleveren

Een aantal boerenorganisaties is kritisch over het overleg dat gespreksleider Johan Remkes deze week heeft met allerlei koepelorganisaties over de stikstofproblemen. 'Dit gaat helemaal niks opleveren. Het is een politiek spel dat ze spelen, maar heeft niks met de werkelijkheid te maken', zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force.

FDF%2Dvoorman%3A+gesprekken+Remkes+met+koepels+gaan+niets+opleveren
© Dirk Hol

Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid, praatte maandag met natuur- en milieuorganisaties. Woensdag is het de beurt aan Bouwend Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland. Donderdag praat de bemiddelaar onder meer met de banken Rabobank, ABN Amro, ING en Triodos. Ook Transport en Logistiek Nederland is er dan bij.

Gemeenten, provincies en waterschappen zijn volgende week aan de beurt. Supermarkten en ketenpartijen in de agrarische sector hebben afgezegd.


'Ze gaan tien man interviewen van wie er één, de landbouw, moet leveren. En dan zeggen ze: bijna iedereen is voor. Zo proberen ze draagvlak te creëren, maar daar trappen wij natuurlijk niet in', stelt Van den Oever. 'Ze nodigen iedereen uit die alleen maar iets te winnen heeft, maar met partijen die iets te verliezen hebben, knopen ze geen fatsoenlijk gesprek aan.'

Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Bart Kemp van Agractie lieten zich eerder in De Telegraaf al kritisch uit over alle gesprekken. 'Als je een conflict hebt met je buurman, nodig je ook niet het hele dorp uit', zei Kemp.

Supermarkten lieten eerder weten toch niet in gesprek te gaan met Remkes. Supermarktkoepel CBL vindt het vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar om tafel gaan om tot oplossingen te komen. Eerder leken de supers wel te gaan praten met de bemiddelaar.


• Bekijk wat er nog meer is verschenen op nieuweoogst.nl/stikstofoverleg

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer