Staghouwer: Nederland telt 143 bedrijven met pluimvee en varkens

In Nederland zijn 143 bedrijven die zowel pluimvee als varkens houden. Dat blijkt uit de antwoorden van landbouwminister Henk Staghouwer op Kamervragen van diverse partijen. Die werden gesteld na de reactie op het D66-plan voor de bestrijding van vogelgriep en de vergunningverlening in de geitenhouderij.

Staghouwer%3A+Nederland+telt+143+bedrijven+met+pluimvee+en+varkens
© Niek Stam

Op dit moment loopt er een onderzoek naar influenzavirussen onder gehouden varkens. Dat moet meer zicht bieden op de influenzastammen die rondgaan in de varkenshouderij. Op dit moment is niet bekend hoe vaak vermenging van virusstammen plaatsvindt en of dit vaker voorkomt op bepaalde veehouderijen, bijvoorbeeld gemengde bedrijven of bedrijven met buitenuitloop.

Er wordt in dit onderzoek speciaal gekeken naar bedrijven met verschillende diergroepen. Op basis van de resultaten van de influenzamonitoring zal Staghouwer het vraagstuk van varkens en pluimvee op een locatie bezien en hierover in overleg gaan met experts. De nieuwe Omgevingswet biedt ruimte om bij de planning en vergunningaanvragen rekening te houden met gezondheidsrisico's.


Waterrijke gebieden

De nieuwe Omgevingswet biedt ook mogelijkheden om bij nieuwvestiging van pluimveebedrijven in waterrijke gebieden rekening te houden met risico's voor diergezondheid. Ook de gebiedsgerichte aanpak biedt mogelijkheden om rekening te houden met zoönosen. Gaat het om risico's voor verspreiding van dierziekten dan is overigens de Wet Dieren leidend. Die wet heeft geen mogelijkheden om nieuwvestiging in bepaalde gebieden te verbieden.

Over de mogelijkheden van vaccinatie tegen vogelgriep meldt de minister dat onderzoek hiernaar momenteel loopt. Eind dit jaar zijn de eerste resultaten hiervan te verwachten. Belangrijk is dat het vaccin niet alleen ziekteverschijnselen voorkomt, maar ook de verspreiding van het vogelgriepvirus.


Handelsbelemmeringen

Als een vaccin zowel ziekteverschijnselen als verspreiding van vogelgriep te voorkomen, dan is de volgende stap nog het voorkomen van handelsbelemmeringen bij gebruik van vaccinatie. Staghouwer geeft aan dat hij zich volop inzet om dit te voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer