Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Minnertsga

Op een vleeskuikenbedrijf in het Friese Minnertsga is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 105.000 vleeskuikens op de locatie geruimd.

Vogelgriep+op+vleeskuikenbedrijf+in+Minnertsga
© Twan Wiermans

In de 1 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone liggen twee andere vleeskuikenbedrijven van dezelfde eigenaar, maar met gescheiden bedrijfsvoering. Deze bedrijven worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.In de 10 kilometerzone liggen nog tien andere pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt. Dat betreft alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Er gelden in verband met vogelgriep nog altijd landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, maar ook watervogels en loopvogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer