Droogte hindert transport van grondstoffen

Het transport van agrarische grondstoffen via de waterwegen ondervindt grote hinder van de lage waterstanden. Hierdoor kunnen schepen minder zwaar beladen worden en is de capaciteit van de scheepvaart beperkt. Dat drijft de transportprijzen van bijvoorbeeld veevoer op.

Droogte+hindert+transport+van+grondstoffen
© Twan Wiermans

Wouter Hazeleger heeft in de negen jaar dat hij werkt als inkoper bij ABZ Diervoeding nooit een transportprobleem gezien als deze zomer. 'In 2018 stond het water ook zo laag, maar de problemen zijn nu vele malen groter', constateert hij.

Dat komt volgens Hazeleger ook doordat in Duitsland kolencentrales zijn opgestart. Kolen worden per schip aangevoerd. 'Daarmee was er bij een normale waterstand al een krapte op de scheepsmarkt. Er is nu geen schip meer te vinden. De markt voor het alternatief, vrachtauto's, is ook krap, onder meer door personeelstekort', zegt de inkoper.

Wat de lage waterstand betekent voor de prijzen, is volgens Hazeleger lastig in een bedrag uit te drukken. 'Op een laagwaterbestemming kom je zelfs tot een belading van minder dan 50 procent per schip waardoor de transportkosten wel drie tot vijf keer zo hoog kunnen worden.'

De transportkosten kunnen wel drie tot vijf keer zo hoog worden

Wouter Hazeleger, inkoper ABZ Diervoeding

Ook algemeen directeur Arjen van Nuland van AgruniekRijnvallei ziet dat de prijzen voor vervoer over water substantieel zijn gestegen. 'De vestiging van AgruniekRijnvallei in Wageningen is nog prima bereikbaar met grote schepen. Grotere belemmeringen zijn er met bestemmingen achter de IJssel, zoals in Doetinchem. Lastige locaties worden tijdelijk per vrachtwagen bevoorraad', licht hij toe.


Per trein

AgruniekRijnvallei kan ook producten per trein aanvoeren. 'Dat blijft voor vervoer vanuit bijvoorbeeld Polen een goed alternatief', zegt Van Nuland. Hij ziet hogere transportkosten. 'Maar de dagelijkse stijgingen en dalingen die we de laatste tijd in de marktprijzen van grondstoffen meemaken, zijn soms groter dan de extra kosten die de logistiek nu met zich meebrengt.'

ForFarmers vervoert een deel van de grondstoffen via de weg, zegt woordvoerder Caroline Vogelzang. 'De levering staat voorop en zoals we het nu zien, komt die niet in het geding.'


De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling meldt dat de waterstanden de komende weken mogelijk verder dalen door een uitzonderlijk lagere aanvoer uit het buitenland. De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben extra maatregelen genomen om water vast te houden, water te besparen en waar mogelijk de aanvoer te vergroten, maar dit leidt ook tot hinder voor de scheepvaart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer