Hoge Veluwe over wolvenwelpen: probleem alleen maar groter

Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat niet te juichen over de geboorte van jonge wolfjes in het park. De parkdirectie is al sinds de komst van de eerste wolvin binnen de hekken van De Hoge Veluwe tegen vestiging van het dier. Nu er een onbekend aantal welpen in het park is geboren, staat vrijwel vast dat een wolvenpaar daar een territorium heeft gevestigd. Met de welpen vormt dit paar de vierde wolvenroedel van Nederland.

Hoge+Veluwe+over+wolvenwelpen%3A+probleem+alleen+maar+groter
© Vidiphoto

Hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker stelt dat 'het probleem alleen maar groter wordt.' 'We zijn niet tegen de wolf, maar we vragen ons af of wolven in een drukbevolkt land als Nederland wenselijk zijn. Voor wat betreft het park denken we dat de moeflons en andere dieren door de komst van de wolf zullen verdwijnen. Dat heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit. We willen dat het mogelijk wordt de wolf tijdelijk of langdurig te weren.'

Volgens De Hoge Veluwe is de kudde moeflons al flink uitgedund door wolvenaanvallen. Moeflons begrazen de heidevelden op De Hoge Veluwe. Als dat niet meer gebeurt groeit de kwetsbare en beschermde natuur dicht.


Hekken

Toen de eerste wolven in Nederland opdoken, plaatste De Hoge Veluwe hoge hekken langs de wilddoorgangen tussen het park en de Veluwe bossen. Toch dook in 2021 de eerste wolvin op. Volgens De Hoge Veluwe kon het dier binnenkomen doordat mensen doorgangen in de hekken maakten. 'Of misschien zelfs met een voertuig wolven in het park hebben gebracht.'

De wolf is op allerlei manieren wettelijk beschermd tegen verjagen of afschieten. De Hoge Veluwe wil dat het wel mogelijk wordt om de wolf te weren. 'En dat moet snel gebeuren, want nu er al meer wolven in het park rondlopen wordt het alleen maar moeilijker om ze weg te krijgen. We moeten niet wachten tot er een onomkeerbaar probleem is ontstaan', aldus Leidekker.

Het is niet bekend waar de wolven in het grote natuurpark zitten. Twee wolvenwelpen zijn in het park op de foto gezet, aldus de Zoogdiervereniging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer