Wolvenpaar in Drents-Friese Wold heeft drie welpen

In de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân zijn drie wolvenwelpen gezien. Dit blijkt uit de monitoring van wolvenactiviteit in het gebied in opdracht van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies.

Wolvenpaar+in+Drents%2DFriese+Wold+heeft+drie+welpen
© Vidiphoto

Het is de eerste keer dat welpen zijn geboren in het grensgebied van Friesland en Drenthe sinds de wolf terug is in Nederland. Eerder deze zomer berichtte BIJ12 over geboren welpen op de Midden- en Noord-Veluwe.

De welpen in Noord-Nederland zijn waarschijnlijk van het wolvenpaar GW2397m en GW2090f dat afgelopen maanden regelmatig samen op wildcamera's werd gespot in het leefgebied Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland. In juni werd al bekend dat een wolvenpaar zich heeft gevestigd in het Drents-Friese Wold en de omgeving daaromheen.


Zwerfwolven

De twee wolven lopen al langer rond in Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland, maar werden eerst nog gezien als zwerfwolven. De vrouwelijke wolf GW2090f is afkomstig uit de roedel nabij Barnstorf in de Duitse deelstaat Nedersaksen en werd in april 2021 voor het eerst in Nederland vastgesteld. GW2397m werd in september 2021 voor het eerst in Nederland vastgesteld. De herkomst van deze mannelijke wolf is niet bekend.

BIJ12 roept op om de toegangsregels van de gebieden op te volgen om kans op verstoring van deze en andere jonge dieren te minimaliseren. In de eerste levensmaanden zijn de wolvenwelpen namelijk erg verstoringsgevoelig. Ook kan de aanwezigheid van mensen ertoe leiden dat de ouderdieren de welpen niet durven te benaderen en ze daardoor onbeschermd zijn voor vossen of andere roofdieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer