Dialoog moet vorm geven aan positie wolf in Nederland

Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en International Fund for Animal Welfare presenteerden woensdag 6 juli in het Gelderse Ede het rapport 'Hoe verder met de wolf in Nederland'. Dat is een verkenning naar de kansen voor een maatschappelijke dialoog over de toekomst van de wolf.

Dialoog+moet+vorm+geven+aan+positie+wolf+in+Nederland
© ZLTO

Aanleiding voor het onderzoek, waarvoor 46 organisaties zijn uitgenodigd, is de groeiende polarisatie tussen voor- en tegenstanders van de wolf. 'De wolf oefent vanwege zijn aard, leefwijze en voedselbehoefte grote invloed uit op zijn omgeving. Combineer dat met het feit dat dit dier bij veel mensen emoties oproept en je hebt een potentieel explosief thema te pakken', schrijft Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur Jagersvereniging in het rapport.

Van de belanghebbende organisaties hebben 35 gehoorgegeven aan de uitnodiging van IFAW en de Jagersvereniging, waaronder LTO Nederland. De verkenning is de eerste fase van een proces om tot een gezamenlijk gedragen visie te komen over de toekomst van de wolf in Nederland.


Maatschappelijke kaders

Het uiteindelijke doel is dat er een gezamenlijke en gedragen overeenkomst komt, die de samenleving en de overheid informeert over de visie op het thema ‘wolven in Nederland’. Dit zal vervolgens moeten leiden tot morele en maatschappelijke kaders waarbinnen de wolvenpopulatie in Nederland kan leven en ontwikkelen.

Belangrijke conclusie van de verkenning is dat er nog veel hiaten zijn in de kennis over de wolf. Het ontbreken van een gemeenschappelijke en geaccepteerde feitenbasis blijkt een bron van zorg bij de meeste deelnemers. Voor het verloop van de dialoog en het vertrouwen van de deelnemers in het proces wordt dat als essentieel bestempeld. Het advies is dit thema onder te brengen in een apart en begeleid traject als opstap naar de gesprekken aan de dialoogtafels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer