Ongunstige vooruitzichten voor 2022 meldt ING

Voor vleesvarkens- en zeugenhouders is het perspectief voor dit jaar ongunstig. Dat meldt ING Research in zijn nieuwe vooruitzicht voor de agrarische sector. De rendementen lage in 2021 al ruim onder het langjarig gemiddelde door steeds verder oplopende voerkosten, maar in februari 2022 was er zelfs sprake van rode cijfers.

Ongunstige+vooruitzichten+voor+2022+meldt+ING
© Twan Wiermans

In maart en april volgde dankzij hogere opbrengstprijzen wat herstel, maar daarna verslechterde de marktsituatie weer. Het aanbod is te hoog en de consumptie is gedaald, vooral in Duitsland. De verwachting is dat de markt tot na de zomer slecht blijft.

De varkenscyclus lijkt vanwege de corona- en de grondstoffencrisis bovendien langer te duren dan normaal. Het aantal varkens dat naar de slachterij gaat, neemt pas recent af. Voordat de opbrengstprijzen weer kunnen stijgen, moeten eerst de voorraden worden weggewerkt. Varkenshouders hebben volgens ING dus een slecht jaar, zeker als de voerkosten op de huidige recordhoogtes blijven.


Agrarische sector krimpt

ING gaat ervan uit dat de agrarische sector in Nederland de komende jaren kleiner wordt. In de afgelopen twee coronajaren was er nog sprake van een minimale productiegroei (0,1 procent in 2020 en 0,5 procent in 2021), maar voor 2022 en de komende jaren ligt krimp in het verschiet.

In 2022 komt de productiedaling naar verwachting uit op 1,5 procent. In het eerste kwartaal daalde het productievolume met bijna 2 procent ten opzichte van een jaar geleden, na ook in het vierde kwartaal van 2021 al te zijn gedaald.

Het perspectief voor de rest van het jaar is bovendien ongunstig. Het kabinet stuurt al een tijdje aan op inkrimping van de veestapel. Daar zijn de hoge energieprijzen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne bij gekomen, die de marges en het aanbod in glastuinbouw en veehouderij onder druk zetten. In de legpluimveehouderij zorgt bovendien de vogelgriep voor productie-uitval.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer