Taakstraf voor opruiing in appgroep 'Boeren in Opstand'

De politierechter in Zwolle heeft vrijdag een taakstraf van 60 uur opgelegd aan de 44-jarige Bas V. uit Almelo omdat hij opruiende teksten in een Telegramgroep met de naam Boeren in Opstand heeft geplaatst. V. is overigens geen boer, maar oud-militair en nu werkloos.

Taakstraf+voor+opruiing+in+appgroep+%27Boeren+in+Opstand%27
© ANP

V. schreef op 27 juni onder meer dat het 'complete oorlog' tegen het kabinet en premier Mark Rutte moest worden. Ook schreef V. dat luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam platgelegd moesten worden en distributiecentra geblokkeerd. Kort na de publicatie in de openbare appgroep pakte de politie V. op en bracht hij een nacht in de cel door.

Voor de rechter zette hij uitvoerig uiteen dat zijn bedoelingen anders zijn geweest dan de teksten suggereerden. De uitingen zijn volgens V. een antwoord geweest op vragen. Toen het OM hem besloot te vervolgen, is er in zijn ogen ten onrechte niet naar 'de context' gekeken waarin zijn woorden zouden moeten worden beschouwd. Ook betoogde hij dat de appgroep 'niks met boeren te maken heeft', al doet de naam ervan het tegendeel vermoeden.


Boerenprotesten

Zowel de officier van justitie als de rechter wezen erop dat een appgroep met een dergelijke naam in de huidige, uitermate onrustige tijd, waarin boerenprotesten aan de orde van de dag zijn, de kans vergroten dat mensen door opruiende teksten actie ondernemen. 'Uw woorden laten in principe niets aan de verbeelding over', aldus de rechter.

V. is onlangs voor opruiing veroordeeld in een andere zaak, tot een taakstraf van 80 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. De officier van justitie vond daarom een taakstraf 'een gepasseerd station' en eiste een maand cel. De rechter zei die eis heel goed te snappen, maar wilde V. 'nog een kans' geven door hem buiten de gevangenis te houden en kwam daardoor tot het opleggen van een taakstraf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer