Premier Rutte spreekt zich ferm uit tegen protestacties

Premier Mark Rutte vindt de protestacties van een kleine groep boeren op de snelwegen 'onacceptabel en levensgevaarlijk'. Dat schrijft hij in een verklaring op Twitter. 'Er zijn genoeg andere mogelijkheden om binnen de wet je onvrede te uiten. De meeste boeren doen dat ook.'

Premier+Rutte+spreekt+zich+ferm+uit+tegen+protestacties
© Dirk Hol

'Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten', twittert Rutte. Hij spreekt zijn steun uit voor zowel Rijkswaterstaat als de politie 'die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken' en roept mensen die bedreigd worden op aangifte te doen.


Rutte is met vakantie, maar zegt wel in contact te staan met de meest betrokken ministers. Verschillende bewindslieden hebben in schriftelijke verklaringen hun zorgen uitgesproken en opgeroepen om te stoppen met acties die in strijd zijn met de wet, maar zijn verder vooralsnog weinig zichtbaar.Een woordvoerder van Rutte zegt dat er 'voortdurend' overleg wordt gevoerd in het kabinet. 'Alleen voltrekt zich dat niet allemaal voor het oog van eenieder.' De bewindslieden 'monitoren en ondernemen actie waar nodig'.


'Niet mee wegkomen'

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er 'heel veel' overleg plaatsvindt met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeenten. Een woordvoerder stelt dat 'heel duidelijk' is dat het kabinet deze acties onacceptabel vindt en 'dat je er niet mee wegkomt'. Dat minister Dilan Yesilgöz nog niet fysiek zichtbaar is geweest, bijvoorbeeld door de pers te woord te staan, heeft volgens hem met het reces te maken.Het ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat er nog geen verzoek is ingediend bij de krijgsmacht om te helpen bij het opruimen van de rommel op de snelweg. Defensie mag dat volgens de wet alleen doen als commerciële partijen daartoe niet in staat zijn. Dat zal na een aanvraag eerst moeten worden afgewogen.

'Als er al een verzoek komt, verwacht ik niet dat Defensie erop in kan gaan', verzekert een woordvoerder. Als het gaat om het verwijderen van asbest, kan Defensie sowieso niets betekenen, aangezien zij daar de juiste papieren niet voor heeft.


Andere reacties

D66-leider Jan Paternotte vindt dat het kabinet een 'harde lijn' moet trekken om Nederland veilig te houden. Hij zegt dat burgers met opzet in gevaar gebracht worden en dat activisten zich 'continu' schuldig maken aan bedreigingen en intimidatie. 'Laten we echt stoppen dit 'demonstreren' te noemen. Dit is terroriseren.'
Eerder al deed Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) de oproep aan boeren om te stoppen met het stichten van branden en blokkades en acties voeren die gevaar opleveren voor mens en omgeving. Ook LTO-voorman Sjaak van der Tak en voorzitter Henk Bleker van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond deden vergelijkbare oproepen in de media.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer