Landelijke+verlaging+pootgoed+bedraagt+1%2C6+procent
Nieuws
© Han Reindsen

Landelijke verlaging pootgoed bedraagt 1,6 procent

Van het landelijke areaal pootgoed is 1,6 procent in klasse verlaagd. Dat is ruim 2 procent minder ten opzichte van vorig jaar.

Een deel van de percelen heeft inmiddels een tweede keuring gehad. Ondanks de ongunstige luizensituatie is het verlagingspercentage nog steeds laag, blijkt uit de laatste cijfers. Het verlagingspercentage is met 2,6 procent op de noordelijke zandgronden het hoogst, gevolgd door het Zuiden met 2 procent.

Op de noordelijke kleigronden is de verlaging het laagst met 0,8 procent. In alle gebieden blijft het verlagingspercentage ruim achter bij 2018 en 2019. Met een landelijk verlagingspercentage van 9 procent was de situatie in 2018 ongunstiger dan vorig jaar met 3,8 procent.

Met 49 procent is bacterieziek de belangrijkste oorzaak van alle verlagingen, gevolgd door mozaïekvirus (28 procent) en overige (23 procent). In 2019 was bacterieziek in 60 procent van de gevallen de oorzaak en 87 procent in 2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 4°
  50 %
Meer weer