Verlagingspercentage pootgoed loopt op naar 3,7 procent

Keuringsdienst NAK heeft bij de veldkeuringen van aardappelpootgoed landelijk gemiddeld 3,7 procent van de percelen in klasse moeten verlagen. Belangrijkste oorzaak is bacterieziek.

Verlagingspercentage+pootgoed+loopt+op+naar+3%2C7+procent
© Haijo Dodde

In een update meldt de NAK dat inmiddels 18 procent van de pootgoedpercelen een tweede veldkeuring heeft ondergaan. Het landelijke verlagingspercentage is gemiddeld 3,7 procent. Het aandeel verlagingen loopt uiteen van 1,7 procent voor de noordelijke kleigronden en 6,1 procent voor de pootgoedgebieden in Zuid-Nederland.

De klasseverlaging voor pootgoed is daarmee dit jaar hoger dan de voorgaande twee jaren op hetzelfde moment in het teeltseizoen. In 2021 was begin juli 2,5 procent van het pootgoed in klasse verlaagd en een jaar daarvoor was dat slechts 1,6 procent.

Het percentage afkeuringen is dit jaar met 0,2 procent wel een fractie lager dan in 2021 en 2020. Vorig jaar heeft NAK in de veldkeuring uiteindelijk bijna 15 procent van de percelen in een lagere pootgoedklasse moeten indelen. Twee derde van alle verlagingen wordt dit seizoen tot dusver veroorzaakt door bacterieziek. Dat aandeel is nog groter dan voorgaande jaren. Daarnaast vinden de keurmeesters ook regelmatig aantastingen van mozaiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer