Onderzoek: steun voor boerenprotesten daalt licht

De steun voor boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het Rijk neemt licht af. Vier op de tien Nederlanders staan nog achter de acties van boeren. Wel heeft een ruime meerderheid (71 procent) begrip voor de onvrede in de sector. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NOS.

Onderzoek%3A+steun+voor+boerenprotesten+daalt+licht
© Huisman Media

Van de Nederlanders steunde 45 procent in juni de boerenprotesten nog. Zij vonden vaak dat de rekening te eenzijdig bij de boeren werd gelegd. Het percentage is inmiddels gedaald naar 39 procent. De groep die zegt er niet achter te staan, is met 35 procent ongeveer zo groot.

Tweederde van de Nederlanders keurt blokkades bij snelwegen en distributiecentra af. Vier op de tien zijn tegen het demonstreren bij provinciehuizen. Een derde hekelt het ophangen van protestvlaggen. Het vernielen van politieauto's wordt door bijna iedereen afgekeurd (92 procent). Ruim de helft van de mensen stond achter de actie van vorige week vrijdag om het werk een kwartier stil te leggen.


Stikstofplan van tafel

Over de richting die het kabinet moet inslaan wat betreft de stikstofproblematiek zijn de Nederlanders verdeeld. Bijna vier op de tien (38 procent) vindt dat het stikstofplan van tafel moet, 31 procent is het hier niet mee eens. Een kwart vindt dat het huidige plan zonder aanpassingen moet worden doorgevoerd.

Oud-minister Johan Remkes (VVD) is door het kabinet aangesteld om te bemiddelen tussen de overheid en de landbouwsector. Nederlanders hebben weinig hoop in een goede afloop van de onderhandelingen.

De helft denkt dat dit niet zal lukken terwijl 21 procent dit zeker zegt te weten dat het niet gaat slagen. Een procent zegt zeker te weten dat de partijen tot een overeenstemming gaan komen, terwijl 11 procent dit denkt.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen om de uitstoot van stikstof en de impact daarvan op het milieu. Ten opzichte van juni is dit niet veranderd. Wel zijn de zorgen afgenomen ten opzichte van oktober 2021. Aan het onderzoek werkten 2.171 Nederlanders mee.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer