Veehouderijsectoren bieden Staghouwer plan voor emissiereductie

Voor het behalen van de noodzakelijke emissiereducties en andere opgaven rondom dier- en volksgezondheid, maken de veehouderijsectoren een plan met de focus op innovaties. Daarmee moet op korte termijn resultaat zijn te boeken. Ze hopen dat landbouwminister Henk Staghouwer het plan meeneemt in zijn nieuwe perspectiefbrief.

Veehouderijsectoren+bieden+Staghouwer+plan+voor+emissiereductie
© Eigen Foto

De sectoren vragen in een brief aan Staghouwer aandacht voor hun plan van aanpak. Innovaties komen volgens hen te langzaam op de markt, ook al onderkent de overheid dit en zijn er verschillende werkgroepen en taskforces aan het werk geweest.

De afgelopen maanden was Ruud Tijssens als kwartiermaker van de Innovatiegazant actief. Zijn rapportage wordt na het reces aan de bewindslieden aangeboden.


Tijd voor actie

De veehouderijsectoren vinden het dringend tijd om tot actie te komen en hebben overleg gehad met Tijssens. Dit heeft geleid tot de brief aan de minister en een uitgewerkt voorstel tot een plan van aanpak. Hiermee nemen de veehouderijsectoren verantwoordelijkheid en willen ze de stap vooruit zetten.

Er moeten op korte termijn per sector – rundvee, varkens, kalveren, pluimvee en geiten – twee doorbraakinnovaties komen die binnen een jaar technisch en economisch zijn afgerond. Welke doorbraakinnovaties dat zijn wordt niet vermeld. Iedere sector zal die keuze dus op korte termijn moeten maken. Wel staat er in de brief dat er bij de innovaties ook keuzes horen over bronscheiding, mestverwerking en mestvergisting. Zodat er een eenduidig beeld komt om innovatie te versnellen en te stroomlijnen.

Volgend jaar moeten er dan minstens tien systemen in de toelatingsprocedure voor Regeling Ammoniak en veehouderij zitten en naar verwachting eind 2023 via een Voorlopige Erkenning voor de markt beschikbaar zijn.


Naar zevenhonderd sensoren

Daarnaast moet binnen een jaar een project met sensor- en datasystemen worden gebruikt voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving in minimaal acht locaties van stalsystemen. In de loop van 2023 moeten er dan al in zevenhonderd stallen sensoren hangen voor het meten van ammoniak en methaan.

De veehouderijsectoren zijn de LTO-vakgroepen Melkveehouderij, Kalverhouderij, Geitenhouderij en Pluimveehouderij, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Producenten Organisatie Varkenshouderij, de Stichting Brancheorganisatie Kalversector en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.


• Lees de hele perspectiefbrief in onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer