NVWA wil extra maatregelen tegen insleep invasieve exoten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil aanscherping van de maatregelen om de insleep van invasieve exoten in Nederland verder terug te dringen.

NVWA+wil+extra+maatregelen+tegen+insleep+invasieve+exoten
© Orvion

Aanleiding is het onderzoek dat het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA heeft gedaan naar de risico's van de sierteeltketen voor de plantgezondheid, natuur en volks- en diergezondheid. In de risicobeoordeling schetst BuRO de gevaren die ontstaan bij de import, veredeling, vermeerdering, productie en verhandeling van sierteeltproducten.

Bij de risico's voor plantgezondheid gaat het bijvoorbeeld om de introductie van nieuwe, onbekende, schadelijke organismen en om bekende organismen, zoals de Aziatische boktor, de bacterie Xylella fastidiosa en de Japanse kever Popillia japonica. Risico's voor natuur en milieu kunnen bijvoorbeeld ontstaan door (bewuste) introductie van exotische sierplanten en andere organismen en door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.


Exotische sierplanten kunnen zich in het wild invasief gedragen en een negatief effect hebben op de biodiversiteit. Risico's voor de gezondheid van mensen en dieren worden vooral veroorzaakt door de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen.


Risico's verkleinen

De NVWA doet aanbevelingen om de risico's te verkleinen. Zo gaat de autoriteit met het ministerie van LNV in gesprek over mogelijke aanscherping van de importeisen voor planten en over maatregelen om de insleep van invasieve exoten verder terug te dringen. 'De bestaande fytosanitaire surveys op primaire bedrijven zullen worden voortgezet en worden waar nodig nog specifieker gericht op de meest risicovolle organismen en introductieroutes', laat de NVWA weten.

De autoriteit stelt verder dat de naleving van wet- en regelgeving rondom het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor meerdere sierteeltgewassen een aandachtspunt is bij het toezicht. Ook gaat de NVWA een verkenning uitvoeren naar de risico's van residuen van gewasbeschermingsmiddelen op sierteeltproducten afkomstig uit derde landen. De NVWA publiceerde in februari 2019 al een soortgelijk onderzoek over de bloembollenketen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer