Belgische groentetelers trekken aan de bel over contracten

De Belgische coöperatie van groentetelers Ingro luidt de noodklok over de prijsontwikkeling voor haar leden. Om een betere uitgangssituatie te creëren, wil de coöperatie eerder gaan onderhandelen over nieuwe contracten met de verwerkers van industriegroenten.

Belgische+groentetelers+trekken+aan+de+bel+over+contracten
© Job Hiddink

Op de website van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT) geeft Luc Dewaele van de telerscoöperatie aan dat het voor telers sociaal en financieel steeds zwaarder wordt in België. 'Velen onder ons raden hun kinderen af om hen op te volgen. Slechts 13 procent van de landbouwers boven de vijftig heeft een opvolger. De gemiddelde Vlaamse landbouwer is 55 jaar. Als deze trend zich doorzet, sluit het laatste Vlaamse familiaal landbouwbedrijf in 2037.'

Volgens Ingro zijn zowel afnemer als teler erbij gebaat om de groenteteelt in Vlaanderen te houden. De coöperatie wijst naar de moeizame onderhandelingen van afgelopen februari met de verwerkers van hun producten. Dat wil Ingro nu voor zijn. Al vanaf augustus zouden de onderhandelingen over nieuwe contracten moeten starten en die zouden ook snel resultaat moeten opleveren.


Niet kostendekkend

Er zijn dit jaar wel aanpassingen gedaan in de prijzen, zegt Ingro. Maar die zouden niet kostendekkend zijn. Vanwege de snel oplopende grondstofprijzen is het volgens de coöperatie belangrijk om vroeg in actie te komen. De groentetelers in België zouden daardoor niet onnodig zwaar belast worden en de winstgevendheid niet verder onder druk komt te staan.

Ingro telt ongeveer 1.200 leden waarvan achthonderd actieve leden en is daarmee de grootste groentecoöperatie in België. In 2021 haalde de coöperatie een omzet van ongeveer 108 miljoen euro wat 530.000 ton groente vertegenwoordigt. De grootste producten zijn bloemkool en spruiten, beide goed voor 25 procent van de producten. Daarna zijn prei (7 procent) en wortelen (6 procent) de grootste producten die verhandeld worden via de coöperatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer