Conservenfabrikanten+krijgen+miljoenenboete
Nieuws
© Vidiphoto

Conservenfabrikanten krijgen miljoenenboete

De conservenfabrikanten Coroos en Groupe CECAB hebben een boete gekregen van in totaal 31,6 miljoen euro. De Europese Commissie heeft ze schuldig bevonden aan kartelvorming.

Bonduelle is geen geldboete opgelegd omdat dit bedrijf het bestaan van het kartel aan de Europese Commissie heeft onthuld. De commissie stelt dat het Franse Bonduelle en Groupe CECAB en het Nederlandse Coroos gedurende meer dan dertien jaar aan een kartel deelnamen voor de levering van diverse soorten groenteconserven aan de detailhandel en horecabedrijven. De drie bedrijven hebben hun betrokkenheid bij het kartel erkend en hebben met een schikking ingestemd.

Met hun afspraken probeerden de betrokken bedrijven hun positie op de markt veilig te stellen of te versterken, de verkoopprijzen te sturen en de voorwaarden voor afzet en handel in hun voordeel te controleren. Hiervoor stelden de drie prijzen vast, spraken zij marktaandelen en volumequota af, verdeelden zij klanten en markten onder elkaar, coördineerden zij hun offertes in aanbestedingen en wisselden zij commercieel gevoelige informatie uit.

Vierde bedrijf

De Europese Commissie is ook een procedure tegen een vierde bedrijf, Conserve Italia, begonnen, die ook wordt verdacht. Op grond van de clementieregeling heeft Bonduelle volledige immuniteit gekregen voor het onthullen van het bestaan van het kartel. Hierdoor ontloopt het bedrijf een geldboete van ongeveer 250 miljoen euro.

Coroos en Groupe CECAB hoefden kleinere geldboetes te betalen vanwege hun medewerking aan het onderzoek. Daarnaast heeft Brussel de boetes met 10 procent verminderd omdat zij hun deelneming aan het kartel hebben toegegeven. Het schikkingsbesluit geldt niet voor Conserve Italia.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer