Brussel+beticht+Conserve+Italia+van+kartelvorming
Nieuws
© Vidiphoto

Brussel beticht Conserve Italia van kartelvorming

De Europese Commissie beschuldigt de Italiaanse conservenfabrikant Conserve Italia ervan illegale prijsafspraken te hebben gemaakt bij de verkoop van conservengroenten.

Brussel heeft de Italiaanse fabrikant en het Franse dochterbedrijf Conserves France om opheldering gevraagd. De twee worden ook beticht van het verdelen van de afzet aan supermarkten en horeca. De Italiaanse coöperatie heeft de markt zo vele jaren afgeschermd, aldus Brussel.

Ongeveer een jaar geleden trad de Europese Commissie op tegen het Franse Bonduelle en Groupe Cecab en het Nederlandse Coroos, die meer dan tien jaar samenwerkten bij de verkoop van conserven. De drie bedrijven erkenden aan het kartel te hebben deelgenomen. Naar aanleiding van deze zaak begon Brussel ook een procedure tegen een vierde bedrijf, Conserve Italia.


Op grond van de clementieregeling kreeg Bonduelle vorig jaar volledige immuniteit voor het onthullen van het bestaan van het kartel. Hierdoor ontliep het bedrijf een geldboete van ongeveer 250 miljoen euro. Groupe Cecab en Coroos betaalden gezamenlijk ruim 30 miljoen euro als straf.

Als de deelname van Conserve Italia wordt bewezen, kan de boete voor dit bedrijf oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet, meldt een woordvoerder van de Europese Commissie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer