Industrie komt moeilijk aan groente

De verwerkende industrie kan dit jaar moeilijk aan zijn groenten komen. Het probleem speelt vooral bij zomergroenten, zoals erwten, wortelen, bonen en spinazie.

Industrie+komt+moeilijk+aan+groente
© Vidiphoto

'Wij hebben ons volume wel kunnen indekken, maar dat ging moeizamer dan in voorgaande jaren', zegt Adri den Dekker, inkoopdirecteur bij conservenfabrikant HAK in Giessen. HAK heeft meer moeten betalen om de grondstof binnen te krijgen, aldus de directeur.

Het bedrijf betrekt zijn groenten in een straal van 150 kilometer van de fabriek en doet voor zijn wintergroenten direct zaken met telers en huurt bij zomergroenten de tussenhandel in, zoals bijvoorbeeld de Coöperatieve Telersvereniging De Schakel in Helmond.

Gestegen prijzen

Cees Geven, directeur van de telersvereniging, beaamt dat het lastig is om het vereiste areaal vast te leggen, ondanks dat er betere prijzen worden betaald. Ten opzichte van vorig jaar zijn de contractprijzen voor de belangrijkste zomergroenten met ruim 10 procent gestegen, zegt hij.

Telers zijn terughoudend na het vorige seizoen waarin zij door de droogte gemiddeld 25 procent schade hebben geleden. De telersvereniging in Helmond telt enkele honderden leden, maar die hebben zich nog niet allemaal vastgelegd.

Alternatieve teelten

De leden kijken in hun bouwplan naar alternatieven die aantrekkelijker zijn, legt Geven uit. Toch ziet hij telers die eerder zeiden te stoppen, bij nader inzien kiezen voor industriegroenten. 'Zij schrappen bijvoorbeeld de suikerbietenteelt omdat die verhoudingsgewijs minder opbrengt.'

De Schakel kijkt voor het vullen van de hectares ook verder dan de eigen teeltregio rondom Helmond, bijvoorbeeld naar Duitsland. 'Dat houdt wel in dat dan de kosten omhoog gaan', zegt Geven. Bij zulke afwegingen telt volgens hem ook mee waartoe afnemers bereid zijn en wat concurrenten doen.

Droogte

Het tekort aan hectares wordt ook gevoed door de grotere vraag van de afnemers. De verwerkende industrie kreeg vorig jaar minder binnen door de droogte. Volgens Profel, de Europese brancheorganisatie van groente- en fruitverwerkers waarbij zo'n vijfhonderd bedrijven in de Europese Unie zijn aangesloten, leidden de extreme weersomstandigheden in het afgelopen jaar tot 20 tot 50 procent kleinere oogsten. De fabrikanten moeten daarom hun voorraden aanvullen.

2018 was het derde jaar op rij waarin weersinvloeden een grote stempel drukten op de oogst. Dat geeft de kwetsbaarheid aan van Europese groentetelers en -verwerkers, aldus Profel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer