EU-Rekenkamer: landbouwbeleid meer baseren op big data

De landbouwafdeling van de Europese Commissie maakt veel te weinig gebruik van big data en geautomatiseerde computergegevens bij het opstellen en beoordelen van landbouwbeleid. Daardoor mist Brussel belangrijke gegevens die nodig zijn voor een goed onderbouwd landbouwbeleid, concludeert de Europese Rekenkamer.

EU%2DRekenkamer%3A+landbouwbeleid+meer+baseren+op+big+data
© Dirk Hol

Volgens de EU-rekeningencontroleurs worden in verscheidene EU-landen verschillende criteria gehanteerd en meetgegevens opgeslagen. Daardoor moet de Agri-afdeling in Brussel veel gegevens handmatig in spreadsheets verwerken. Op sommige onderdelen, zoals bij plattelandsontwikkeling en het gebruik van kunstmest en pesticiden, worden gegevens niet verzameld of zijn ze niet toegankelijk.

De controleurs erkenden dat de commissie uitblinkt in het gebruik van (Excel-)spreadsheets, maar zou ook moeten uitblinken in big datatechnieken. Wereldwijd maken organisaties steeds meer gebruik van big data, maar de Europese Commissie laat de mogelijkheden van geavanceerde data-analyses grotendeels onbenut.


Cruciaal is dat dit betekent dat de Europese Commissie niet over voldoende bewijs beschikt om de behoeften en impact van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) volledig te kunnen beoordelen. Daardoor kunnen ook niet voldoende onderbouwde voorspellingen worden opgesteld. Met het GLB is jaarlijks meer dan 400 miljard euro gemoeid.

'Data zijn het brood en boter van gefundeerde beleidsvorming en big data wordt ook de gouden standaard in de landbouw', zegt Joëlle Elvinger van de Rekenkamer. 'We leven in het jaar 2022 en enorme hoeveelheden gegevens zijn onze realiteit. Kennis is macht. Maar zonder data is er geen kennis.'


Handmatig verwerken

Het auditteam heeft met name gekeken hoe het directoraat-generaal Landbouw van de Europese Commissie de afgelopen jaren de beschikbare gegevens heeft gebruikt voor beleidsanalyses. De medewerkers verwerken handmatig gegevens uit zo'n 115 rapporten in een Excel-tabel om de informatie uit de EU-landen te analyseren.

'Het is in 2022 niet genoeg om alleen uit te blinken in Excel', zeiden de auditors dinsdag tijdens een persconferentie. Ze benadrukten dat het nodig is om data-analyse en landbouw 'geschikt te maken voor het digitale tijdperk'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer