Aardappelindustrie herstelt van coronadip

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie heeft in 2021 3,8 miljoen ton aardappelen verwerkt. Dat is 12 procent meer dan het jaar daarvoor en vrijwel gelijk aan de verwerkte volume in het laatste jaar voor de coronacrisis.

Aardappelindustrie+herstelt+van+coronadip
© Haijo Dodde

De fritesfabrikanten en overige aardappelverwerkers gebruikten in december 2021 ruim 323.000 ton aardappelen. Daarvan is uiteindelijk 172.000 ton eindproduct gemaakt. Opmerkelijk is dat van het verwerkte volume maar liefst 47,8 procent afkomstig is van aardappelen die zijn aangevoerd vanuit het buitenland. In december vorig jaar werd 293.000 ton aardappelen verwerkt. Toen was het aandeel uit invoer 38 procent.Uit de verwerkingscijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) blijkt dat de verwerkers zich hebben hersteld van de forse coronadip in 2020. Vorig jaar werd een verwerkingsvolume gerealiseerd van 3,39 miljoen ton. De 3,8 miljoen ton van 2021 is weer vrijwel gelijk aan het verwerkingsniveau in 2019.


Volume blijft nog achter bij topjaren

Wat opvalt aan de verwerkingscijfers van afgelopen jaar, is dat de verwerkers vooral vanaf de zomer een hoge capaciteit draaien. Overigens blijft het totale jaarvolume nog steeds achter bij de topjaren voor de Nederlandse aardappelverwerking in 2017 en 2018. In beide jaren werd toen meer dan 4 miljoen ton aardappelen verwerkt in Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer