Univé gaat boer ruimer verzekeren voor brand zonnepanelen

Univé gaat ondernemers ruimer verzekeren voor de gevolgen van brandrisico's door zonnepanelen. Dat gebeurt enkele weken nadat het Verbond van Verzekeraars concludeerde dat Nederland onvoldoende is voorbereid op brand met zonnepanelen.

Univ%C3%A9+gaat+boer+ruimer+verzekeren+voor+brand+zonnepanelen
© Het Hoge Noorden

Met name in de agrarische sector ziet de coöperatie de belangstelling groeien om zonne-energie op te wekken en toe te passen. En daarmee ook de risico's die zonnepanelen geven bij eventuele brand. 'In dat geval spatten zonnepanelen uit elkaar en verspreiden minuscule glas- en metaaldeeltjes zich in de omtrek. Het opruimen hiervan is complex, tijdrovend en kostbaar', stelt Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé.

'Tot voor kort had de verzekeringsbranche nog geen antwoord op dit risico', geeft hij aan. 'Een zonnedak wordt vanaf 2025 bovendien verplicht voor alle nieuwe grote gebouwen en dus ook bedrijfspanden. Door de toename van het aantal zonnedaken wordt de kans groter dat bij een eventuele brand ook zonnepanelen sneuvelen, met gevolgen voor onder meer bedrijven in de omgeving.'


Gevolgschade

Nu staan ondernemers er volgens hem zelf voor als hun bedrijf de gevolgschade van een brand in de buurt ondervindt. 'Dat risico is te groot om zelf te dragen en daar moeten we als verzekeringssector op anticiperen.' Leden van de coöperatie met een opruimingskosten- en milieuschadeverzekering zijn vanaf september automatisch verzekerd voor gevolgschade door brand aan hun zonnedak.


LTO is in gesprek met de Bond van Verzekeraars over het verzekeren van schade na een brand met zonnepanelen. Al eerder vroeg de organisatie hier aandacht voor. Ruim de helft van de agrarische bedrijven maakt gebruik van zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie, bleek begin dit jaar uit onderzoek van Nieuwe Oogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer