Staghouwer opent eerste rijdende zonnepark

Landbouwminister Henk Staghouwer opende woensdag het eerste rijdende zonnepark in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Dat deed hij bij akkerbouwer en bollenteler Jacob Jan Dogterom. Die boer is al jaren bezig met het verduurzamen van zijn bedrijf.

Dogterom legt uit waarom innoveren zo belangrijk voor hem is. 'We zijn al drieënhalf jaar bezig. Met elkaar moeten we de landbouw een positieve impuls geven. Er liggen best veel vraagstukken op ons bordje, maar hiermee zou je ook burgers kunnen helpen en krijg je een liefdevolle binding met elkaar. Daarnaast moeten we de landbouw toekomstbestendig maken voor de volgende generatie.'

Met de installatie van vier karren, met in totaal 168 kleine zonnepanelen op suikerbietenland, wil Dogterom zijn ruim 300 hectare grote bedrijf verder verduurzamen. Hij runt dat samen met zijn broer, zoon en neef. 'Onze daken liggen al vol zonnepanelen die in totaal 1,25 megawatt aan stroom leveren, maar dat is niet genoeg. We zijn ongeveer 30 procent zelfvoorzienend en moeten extra stappen zetten. Samen met onder andere een mechanisatiebedrijf ontstond het idee voor deze installatie die we in kunnen klappen.'


Beregenen

Naast dat er geen land uit productie wordt gehaald, ziet Dogterom het als bijkomend voordeel dat hij met de installatie kan beregenen. 'Dat is geweldig', geeft de deelnemer van het LTO Noord-project Landbouwbedrijven verduurzamen met waterstof aan.

Hoewel de voordelen van het rijdende zonnepark groot zijn, ziet hij wel een uitdaging. 'Het gaat boven de gewassen rijden. Voor gewasbehandeling geeft dat wel een uitdaging. Tijdens het oogsten moeten de panelen opzij gereden worden.'


Pilot

De investering in het zonnepark en de beregeningsinstallatie bedraagt ruim 160.000 euro. De regionale ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter subsidieerde hiervan ongeveer de helft. De partijen die de installatie ontwikkelden, hoestten het overige deel op. 'Het gaat om een pilot, de investering kan nog lang niet uit. We gaan verder produceren en als we dit in massa kunnen ontwikkelen, wordt het alleen maar goedkoper', stelt Dogterom.


De Zuid-Hollandse ondernemer hoopt uiteindelijk via elektrolyse waterstof voor zijn trekkers en beregeningsinstallatie op te wekken en warmte op te slaan voor de bloembollen. 'Die kant willen we op. Het is niet of, maar wanneer het gebeurt. Vanwege de hoge kostprijs wil ik wel investeren in een windmolen van 1,5 tot 2 meter. Dan is echt een kans, dan zijn we echt 'off grid'. Het plaatsen van een windmolen wordt echter het lastigste onderdeel, de gemeente is tegenstander van windturbines.'


Geld beschikbaar voor innovaties

Er verdwijnt steeds meer landbouwgrond, een rijdend zonnepark zou een oplossing kunnen zijn. Staghouwer ziet er zeker toekomst in. 'Dubbel ruimtegebruik, dat is fantastisch om te zien. De voedselmarkt en de energiemarkt bedienen. We hebben veel geld beschikbaar voor innovaties.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer