Proeftuin Randwijk beoordeelt perenteelt onder zonnepanelen

Onderzoekers van Proeftuin Randwijk in Gelderland werken aan een proef met perenteelt onder zonnepanelen. De komende jaren bestuderen ze welk effect de verschillende soorten semi-transparante zonnepanelen hebben op de groei van de peren en de biodiversiteit onder de panelen.

Proeftuin+Randwijk+beoordeelt+perenteelt+onder+zonnepanelen
© Vidiphoto

De panelen zorgen voor extra bescherming tegen hagel en leveren elektriciteit. De vraag is of de voordelen ervan opwegen tegen een mogelijk mindere productie, want peren hebben baat bij veel licht. In de proef testen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) panelen van een meter breed met een lage transparantie (5 procent) en panelen met een hoge transparantie (40 procent).

Daarnaast beproeven de onderzoekers een systeem met panelen met een bedekking van 2,6 meter boven de bomenrij. In de opstelling komt het regenwater op de grasbanen terecht en dat wordt dus niet opgevangen. 'We gaan kijken wat de invloed daarvan is op de bodemkwaliteit. Een gedeelte van de ondergrond wordt nat en een ander gedeelte blijft droog', zegt WUR-onderzoeker Rien van der Maas. Een fertigatiesysteem voorziet de perenbomen van voeding en vocht.


Druppelleidingen

Bij de twee smalle zonnepanelen plaatsen de onderzoekers een extra druppelleiding voor schoon water. Bij de brede opstelling komen twee extra druppelleidingen. De onderzoekers spuiten in de brede opzet niet tegen schurft en vruchtboombanker.


De panelen zijn op Koningsdag geplaatst.
De panelen zijn op Koningsdag geplaatst. © Vidiphoto

'De bomen blijven droog en daardoor zou je minder last moeten hebben van deze ziektes', weet Van der Maas. 'Ook al moet je later eventueel beregenen om het gewas te laten afkoelen. De ontwikkeling van schimmels zal meevallen, omdat de sporen nauwelijks aanwezig zijn.'


Of de zonnepanelen ook bescherming bieden tegen nachtvorst, is volgens hem onduidelijk. 'Het microklimaat, dat constant wordt gemeten, verandert wel onder de panelen. Het zal dus ongetwijfeld invloed hebben.'


Lastig met spuiten

Het systeem met zonnepanelen maakt het wel wat lastiger voor spuitwerkzaamheden. Tegenwoordig pakt een spuit twee volle bomenrijen mee en van twee rijen één kant. In deze situatie kan de chauffeur geen volle rijen spuiten en kan hij maar één kant van twee rijen raken. 'Er zijn zonnepanelenconstructies denkbaar waarbij dat in de toekomst wel zou kunnen', zegt Van der Maas.


Het zonnepanelenproject loopt nog tot en met 2024. 2023 en 2024 draaien mee als twee volledige groeiseizoenen. GroenLeven levert de systemen die worden getest in het kader van project Sunbiose. Daarin werkt WUR samen met een groot aantal bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer