'Wat energie betreft wil ik zelfvoorzienend zijn'

Verduurzamen, dat wil melkveehouder Jarno Schroten uit Dalfsen. Hij besloot om zonnepanelen op zijn daken te leggen. Voor welke panelen koos hij en hoe verliep dat proces?

%27Wat+energie+betreft+wil+ik+zelfvoorzienend+zijn%27
Solarfields
© PachtZeker

'Samen met mijn vriendin en kinderen hebben we 135 melkkoeien. Op jaarbasis is dat goed voor 1,4 miljoen liter melk. We melken de koeien met twee melkrobots, die draaien dag en nacht. En dat proces verbruikt natuurlijk behoorlijk wat energie.'

'Daarom is zelfvoorzienend zijn in mijn energiebehoefte belangrijk en heb ik bijvoorbeeld de daken vol laten leggen met zonnepanelen. We krijgen vanuit de melkfabriek een extra beloning als waardering voor het zelf opwekken van onze eigen duurzame energie. En ik kan zo van eigen energie melk en kaas maken. Met de stijgende energieprijzen is dat natuurlijk zeer fijn.'

'Het dak volleggen met zonnepanelen heb ik natuurlijk niet zelf gedaan. Via mijn accountant hoorde ik over Solarfields. Dat heb ik online opgezocht en toen heb ik meteen maar een afspraak gemaakt. De afhandeling ging prettig: vlot zakendoen, bij elkaar komen en prijsafspraken maken. Dat vind ik een groot pluspunt. Het technische gedeelte laat ik verder gewoon aan Solarfields over. Dat is hen goed vertrouwd.'

Ik heb het dak, zij de panelen. Het is een echt partnerschap

Jarno Schroten, melkveehouder in Dalfsen

Daken vol

'Ja, ik ben positief over de toekomst. Het is belangrijk dat wij door middel van wind- en zonne-energie onze melk en kaas kunnen produceren. We zullen met zijn allen moeten verduurzamen om zo de wereldbevolking te kunnen blijven voeden.'

'Voor mezelf geeft het gewoon een goed gevoel: we hebben die daken toch liggen. Gooi ze dan maar vol met zonnepanelen! Ik heb nog wat dak over om te benutten. Wat mij betreft leggen we dat ook vol met panelen. Het is echt een partnerschap, deze samenwerking. We hebben elkaar hard nodig. Ik heb het dak. Zij hebben de panelen. En samen leveren we energie.'

Meer informatie: zonnepanelen van SolarFields


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner SolarFields

Solarfields

Bij Solarfields geloven we dat we de wereld kunnen verbeteren met duurzame energie. Méér groene stroom, mínder CO2-uitstoot en een mooie...

Lees verder »

Meer van Solarfields

Meer artikelen van Solarfields »

Artikelen over Solarfields