Univé-project vervangen asbest van daken ook voor niet-Univé klanten

Univé biedt eigenaren van asbestdaken met Duurzame Zekerheid de mogelijkheid om zonder grote eigen investeringen het asbest te verwijderen en een nieuw dak met zonnepanelen te plaatsen. Alle boeren en tuinders kunnen daaraan deelnemen, niet alleen leden van Univé.

Univ%C3%A9%2Dproject+vervangen+asbest+van+daken+ook+voor+niet%2DUniv%C3%A9+klanten
Univé
© Kennispartner

Jan-Willem Bolhuis merkt in de praktijk dat veel boeren en tuinders denken dat Duurzame Zekerheid alleen voor verzekerden van Univé is. Hij is manager van Univé Diensten bv, dat binnen de coöperatie verantwoordelijk is voor Duurzame Zekerheid en voor andere niet-verzekeringsactiviteiten. Alle boeren en tuinders kunnen eraan deelnemen, benadrukt hij, met alle agrarische bedrijfstypes, ook hippische bedrijven en bedrijven in het loon- en grondverzet.

Univé wil als coöperatie met Duurzame Zekerheid bijdragen aan de oplossing van een maatschappelijk probleem, legt hij uit, namelijk het risico van asbestdaken.

Deelnemers hoeven niet van verzekeraar over te stappen om mee te doen met Duurzame Zekerheid

Jan-Willem Bolhuis, manager Univé Diensten

Samenwerking met Rabobank

Voor de financiering van het project zocht de verzekeraar samenwerking met een andere coöperatie: de Rabobank. Bolhuis: ‘De installaties kosten veel. Daarom hebben we een partner gezocht voor de financiering. Dat is Rabobank geworden.’


Jan-Willem Bolhuis van Univé. Foto: Univé
Jan-Willem Bolhuis van Univé. Foto: Univé © Kennispartner

De samenwerking is opvallend omdat Rabobank op verzekeringsgebied vaak samenwerkt met Interpolis, een concurrent van Univé. ‘We werken enerzijds als potentiële concurrenten op de verzekeringsmarkt samen om een maatschappelijk probleem aan te pakken. Anderzijds willen we als bank helpen deze mooie propositie verder te ontwikkelen.’, zegt Rob Berkers, Projectmanager Food&Agri bij Rabobank Groep. ‘Daarmee tonen we beide ons coöperatieve karakter en laten we zien dat we geworteld zijn in de agrarische sector.’

Deze samenwerking beïnvloedt niet de concurrentie die er is op de verzekeringsmarkt, legt hij uit. Deelnemers hoeven dan ook niet van verzekeraar over te stappen om mee te doen met Duurzame Zekerheid.

Bolhuis geeft wel aan dat ondernemers die geen lid zijn van Univé nog wel een paar dingen zelf moeten regelen, zoals overleg met hun huidige verzekeraar over de vervanging van de asbest en het plaatsen van de zonnepanelen. Bij leden/klanten van Univé en klanten van de Rabobank gebeurt dat automatisch.

Berkers benadrukt het belang van sanering van asbestdaken: ‘Nadat het abestdakenverbod van tafel ging, is het tempo van sanering omlaag gegaan. Met dit initiatief willen we het weer omhoog krijgen.’

Volgens Bolhuis is het goed om eerst daken vol te leggen met zonnepanelen: ‘Dat is een hele mooie plek in vergelijking met weilanden of akkers. Zo lang alle daken nog niet vol liggen, is er voor ondernemers een win-winsituatie als ze asbestdaken vervangen door nieuwe daken met zonnepanelen, zonder dat daarvoor landbouwgrond nodig is.’

Veel animo

Bij boeren en tuinders is er veel animo om mee te doen met Duurzame Zekerheid. Er zijn al meer dan driehonderd aanmeldingen uit het hele land. Bij Duurzame Zekerheid is er nog ruimte voor een verdubbeling van dat aantal, vertelt Bolhuis.

Niet iedereen die zich aanmeldt kan daadwerkelijk meedoen. Want niet overal is er voldoende ruimte op het elektriciteitsnet. ‘Helaas komt een deel van de aanmeldingen in de wachtstand’, zegt Bolhuis.

Duurzame Zekerheid heeft voor elke aanvraag contact met de netbeheerder in de regio, onder andere omdat bij iedere aanvraag voor de SDE-subsidie een indicatie nodig is van de netbeheerder over de ruimte op het net. Als daarop geen ruimte is, gaat Duurzame Zekerheid in overleg met de ondernemer. Een optie is dan om de aanvraag te parkeren, waarbij Duurzame Zekerheid in de gaten houdt wanneer er weer wel ruimte is op het net.

Tekst gaat verder onder video.

Een andere optie is opslag van de zonne-energie in batterijen. Univé is die optie nu aan het ontwikkelen net als een mogelijkheid voor besparen van het eigen verbruik van de agrariër. ‘We kijken of we daarin stappen kunnen zetten, maar het is nog wel een uitdaging’, zegt Bolhuis. Onder andere de regelgeving werkt niet echt mee. Daarom mag de netbeheerder daar nu nog geen rekening mee houden.

Nu meer SDE-subsidie

Ondernemers die zich nu aanmelden bij Duurzame Zekerheid kunnen meedoen met de nieuwe ronde SDE-subsidie voor duurzame energie. Deze ronde loopt van juni tot en met september. Dat is langer dan gebruikelijk. Bovendien is het beschikbare bedrag met 13 miljard euro veel groter dan bij eerdere SDE-openstellingen.

‘Dat biedt een mooie kans voor eigenaren van schuren met asbestdaken’, zegt Bolhuis. Zonder subsidie lukt het niet om het vervangen van asbestdaken door een nieuwe dak met zonnepanelen te financieren.

Duurzame Zekerheid verzorgt de hele SDE-aanvraag. Dat gebeurt vrijblijvend. Pas nadat de subsidie is toegekend door RVO bezoekt Univé het bedrijf van de aanvrager om een gedetailleerde aanbieding te kunnen doen. Tot dan is deelname vrijblijvend voor ondernemers. ‘Het is vrij eenvoudig om samen met ons die kans verkennen’, zegt Bolhuis.
Hij roept ondernemers met asbestdaken op om gebruik te maken van Duurzame Zekerheid: ‘Meld je nu gratis aan, dan doen wij een quickscan en verzorgen vrijblijvend de SDE-aanvraag.’

Energie van de Boer

Univé zorgt met Duurzame Zekerheid niet alleen voor het verwijderen van asbest en het plaatsen van nieuwe daken met daarop zonnepanelen. De coöperatieve verzekeraar gaat nog een stap verder, vertelt Jan-Willem Bolhuis. ‘De elektriciteit die de zonnepanelen opleveren, leveren wij via onze energiepartner GreenChoice aan consumenten, via Energie van de Boer.’ Iedereen die elektriciteit afneemt via Energie van de Boer, draagt bij aan het asbestvrij maken van de eigen regio. Bolhuis: ‘Omdat wij een deel van de opbrengst investeren in meer zonnedaken, helpen klanten mee aan het verduurzamen van hun eigen regio.’ Bijzonder is dat iedereen bij Energie van de Boer een driejarig contract voor elektriciteit kan afsluiten, met vaste dalende prijzen. ‘Wij zijn daarmee op dit moment de eerste aanbieder die langdurig zekerheid biedt’, zegt Bolhuis. ‘Dat is uniek.’
Aanmelden voor Duurzame Zekerheid kan via deze link. Wilt u eerst meer informatie, dan kunt u zelf een afspraak inplannen. Wij nemen dan contact met u op.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Univé

Univé

Univé staat sinds 1794 voor de zekerheid van samen. Juist nu risico's onvoorspelbaarder worden, is Univé de helpende hand op je schouder. Als...

Lees verder »

Meer van Univé

Lees ook

Meer artikelen van Univé »

Artikelen over Univé