Brabantse teler: 'Certificaten bevestiging van onze duurzaamheid'

Teler Yvon van Nieuwenhuijzen van maatschap Van Nieuwenhuijzen in het Brabantse Heijningen is blij met haar duurzaamheidscertificaten. 'Deze bevestigen dat we al duurzaam bezig zijn.'

Patrick van der Riet van Control Union Certifications gaat langs bij de maatschap voor de jaarlijkse audit. Het gaat om twee certificaten: On the way to PlanetProof en Albert Heijn beter voor Natuur & Boer. De tuinbonen gaan voor het PlanetProof-keurmerk en de aardappelen voor zowel het PlanetProof- als het Albert Heijn-certificaat.

PlanetProof loopt al een aantal jaar, Albert Heijn pas sinds het voorjaar. 'Er zit qua duurzaamheidseisen een overlap in, alleen stelt AH nog aanvullende eisen', meldt hij. 'Tijdens zo'n audit kijk ik naar de gewasbeschermingsmiddelen, duurzaamheidseisen en doen we een rondgang over het bedrijf.'


Strafpunten

In het begin komen er wel wat kostprijsverhogende aspecten bij kijken, weet Van Nieuwenhuijzen. 'Zoals insectenhotels en de frequentie van de keuring van apparatuur is hoger. Er zit een beperking op het gebied van bestrijdingsmiddelen en je kunt ook strafpunten krijgen. Die moet je weer compenseren met bonuspunten.'

De eisen voor certificaten worden jaarlijks bijgesteld. Voor biodiversiteit en landschap moet je bijvoorbeeld een minimaal aantal punten hebben, anders word je niet gecertificeerd. Per product is er een stoffennorm waar je niet boven mag komen en dat staat nog los van het glyfosaatgebruik waaraan ook eisen gesteld zijn. Voldoet iets nog niet? Bij PlanetProof is dat vaak nog op te lossen, maar bij het Albert Heijn-keurmerk is het een ja of een nee.

'Negen van de tien keer kunnen mensen het wel oplossen', weet Van der Riet. 'Bijvoorbeeld door documenten nog toe te sturen. Bij een gewasbeschermingsplan voorafgaand aan het teeltseizoen ontbreekt nog weleens een onderdeel.' Van Nieuwenhuijzen heeft na de audit haar certificaten weer binnen. 'Als agrariërs weten we wel dat we aan eisen voldoen, maar het is mooi als dat wordt uitgedrukt in een certificaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer