Uiensector noteert exportgroei van ruim 7 procent

Het moet wel heel gek lopen wil de Nederlandse uienexport niet opnieuw het recordvolume van vorig jaar doorbreken, meldt Holland Onion Association (HOA). De koepelorganisatie voor de uienhandel wijst erop dat dit seizoen tot en met week 21 ruim 1.218.000 ton uien naar het buitenland zijn verkocht.

Uiensector+noteert+exportgroei+van+ruim+7+procent
© Anton Dingemanse

Het aantal actief importerende landen bedraagt inmiddels 132. In het seizoen 2020-2021 werd in dezelfde periode 1.136.000 ton naar 128 landen verkocht. Daarmee is de exportgroei ruim 7 procent. Met nog vijf weken resterend is de verwachting dat het totale jaarvolume dit jaar kan uitkomen boven de 1,3 miljoen ton uien.

Grote volumestijger is Ivoorkust. Het land evenaart met 171.000 ton al bijna koploper Senegal met 175.000 ton. Wat opvalt volgens HOA, is dat Ivoorkust ruim vijf weken vroeger aan de markt komt dan Senegal met grote afnamevolumes. Het land blijft ook aan de markt als de grenzen van Senegal sluiten vanwege de afzet van de lokale oogst.In Senegal neemt de eigen productie van uien de laatste jaren toe, meldt HOA. Maar tevens stijgt de consumptie in het West-Afrikaanse land fors, waardoor import nodig blijft voor de periode dat geen eigen oogst voorhanden is. Andere volumestijgers zijn Indonesië en Nicaragua. De export naar dit laatste land komt dit seizoen op ruim 16.000 ton. Indonesië groeit vrij gestaag door naar een omzetvolume van bijna 25.000 ton.

Op het Aziatische continent heeft India ten opzichte van vorig jaar weer marktaandeel teruggewonnen. Daardoor zijn relatief grote incidentele afnemers als Bangladesh en Sri Lanka dit jaar weggevallen.

Wel opvallend is de groei in export naar Taiwan en Hongkong met respectievelijk 7.600 ton en 3.500 ton. Verder neemt ook vanuit Japan de belangstelling voor Nederlandse uien toe, de export steeg ten opzichte van vorig jaar van 400 kilo naar 2.200 ton.


Brexit

Ook dichtbij signaleert HOA een flinke groei. Groot-Brittannië neemt dit seizoen bijna 40 procent meer uien af, de exportteller staat op bijna 132.000 ton. Een deel van deze groei wordt verklaard door de nauwkeurigere registratie vanwege de brexit. De Britten zijn voor de helft zelfvoorzienend voor hun uienconsumptie van ongeveer 670.000 ton, maar zijn daarmee ook flink afhankelijk van import.

Ook Polen laat volgens HOA weer stabiele groeicijfers zien. Bovendien wordt naar dit Oost-Europese land ook nog een aanzienlijke hoeveelheid uien veldsgewas geleverd die niet in de wekelijkse exportcijfers zijn terug te vinden. Voor Europa vallen verder de grotere exportvolumes op naar landen als Zwitserland met 2.500 ton (+1.900 ton) en Finland met 5.300 ton (+2.100 ton).


Grenzen open

Vietnam en Colombia openden na lange tijd hun grenzen weer voor de Nederlandse uien en dat biedt volgens HOA ook perspectief voor komend uienseizoen. Vooral Colombia kan bij tegenvallende oogsten in de regio een afnemer van formaat zijn. In het verleden nam het Latijns-Amerikaanse land soms meer dan 10.000 ton af. Het opnieuw toelaten van Nederlandse uien op dergelijke markten is het resultaten van intensief overleg tussen HOA, landbouwraden, ambassades en overheden in de betreffende landen.

Ondanks de uitstekende exportcijfers hebben de Nederlandse uientelers maar matig kunnen profiteren van de uienmarkt. Voor gele uien boven 60 procent grof kwam de gemiddelde notering voor levering droog uit de schuur bij Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland uit op 12,10 euro per 100 kilo. Alleen in de periode van half april tot half mei was even sprake van een prijshoudende markt en prijzen van 15 euro of iets meer.

Het aanbod van rode uien was iets minder dit jaar en daardoor was de prijsvorming een stuk beter. De noteringen varieerden het hele seizoen tussen de 20 en 25 euro, met aan het eind uitschieters tot 40 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer