Marokkaanse tomaat belemmert Nederlandse tomatenexport naar VK

De export van Marokkaanse tomaten neemt toe en dat zorgt voor onvrede bij veel tomatentelers en -exporteurs in de Europese Unie. Nederlandse tomaten krijgen in het Verenigd Koninkrijk bovendien steeds meer concurrentie van Marokkaanse tomaten. Dat blijkt uit een marktupdate van Rabobank.

Marokkaanse+tomaat+belemmert+Nederlandse+tomatenexport+naar+VK
© Twan Wiermans

Het Marokkaanse exportvolume van verse tomaten stijgt sinds 2011 met gemiddeld 3 procent per jaar, terwijl dat van Spanje gemiddeld met hetzelfde percentage daalt. In Nederland blijft de hoeveelheid geëxporteerde tomaten op hetzelfde niveau.

Door de stijgende populariteit van Marokkaanse tomaten lobbyen verschillende agrarische belangengroepen en politici in de Europese Unie (EU) en Nederland voor strengere invoerregels voor de tomaten.


Maar strengere invoerregels in de EU hebben weinig effect op de Nederlandse exportpositie. De grootste concurrentie vindt namelijk plaats in het Verenigd Koninkrijk (VK). Voor Nederland is het VK de derde belangrijkste afzetmarkt en daar stijgt het marktaandeel van Marokko sterk.


Export lastiger door brexit

Voor Nederlandse exporteurs is de export naar het VK steeds lastiger geworden sinds de brexit. Voor de Marokkaanse tomatenexport is er niets veranderd.

Marokkaanse telers zijn steeds meer gespecialiseerd in snacktomaatjes, waarvan de plukkosten in Marokko een stuk lager zijn dan in Nederland. Het oude invoerniveau in het VK zal de Nederlandse tomatenexport niet meer bereiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer