Nederland+verliest+aandeel+op+Duitse+versmarkt
Achtergrond
© Douwe Korting

Nederland verliest aandeel op Duitse versmarkt

Nederland verkocht in 2020 voor bijna 1,43 miljoen ton aan verse groenten en fruit naar Duitsland. In volume is dat 3 procent minder dan het jaar daarvoor. Het marktaandeel van Nederland op de Duitse versmarkt daalde van 16,6 procent naar 15,8 procent.

Alle vele jaren is Nederland na Spanje de tweede exporteur van verse groenten en fruit naar Duitsland. Van het totale importvolume bij de oosterburen was in 2020 34 procent afkomstig uit Spanje en bijna 16 procent uit Nederland. Italië staat derde op de ranglijst met een aandeel van 11 procent.

Nederland exporteerde afgelopen jaar bijna 237.000 ton fruit en 1,19 miljoen ton verse groenten naar Duitsland. In volume daalde de fruitexport met 7 procent en de groente-export met 2 procent. De organisatie Fruitandvegetablefacts.com (FVF) zette in een factsheet de feiten en cijfers van de Duitse import op een rij. Daaruit blijkt dat het importaandeel van Nederland de afgelopen zes jaar varieerde tussen 15,3 en 16,7 procent.FVF maakt gebruik van cijfers van de Statistisches Bundesamt (SBA) en van Eurostat. Beide instanties gaan anders om met het gegeven dat bijvoorbeeld via Nederland ook verse producten vanuit andere werelddelen worden doorgevoerd en soms via Duitsland ook weer een andere bestemming vinden. SBA gaat in principe bij de importvolumes uit van het land van oorsprong.

Spanje heeft in het coronajaar geprofiteerd van de grotere vraag naar citrusfruit in Duitse supermarkten

Fruitandvegetablefacts.com

Recordhoeveeld geïmporteerd

Met meer dan 9 miljoen ton importeerde Duitsland in 2020 een recordhoeveelheid aan verse groenten en fruit. Dat is 1 procent meer dan vorig jaar. De afgelopen tien jaar groeide het Duitse importvolume gestaag, van 8 miljoen naar 9 miljoen ton. In waarde steeg de import zelfs van 7,5 miljard euro in 2011 tot 12 miljard euro in 2020.

In totaal importeerde Duitsland het afgelopen jaar 3,5 miljoen ton verse groenten en 5,5 miljoen ton vers fruit. De belangrijkste importproducten zijn bananen, tomaten, komkommers, appels, watermeloenen en sinaasappels. De bananen worden vooral ingevoerd vanuit Midden- en Zuid-Amerika.

Zelf produceren de Duitse tuinders 4 miljoen ton vollegrondsgroenten en 1,1 miljoen ton fruit. De productie van groenten onder glas blijft beperkt tot 200.000 ton. Het is gezien de productiecijfers van Duitsland niet vreemd dat voor Nederland glasgroenten als tomaat, komkommer en paprika de belangrijkste exportproducten zijn. Deze drie producten zijn samen goed voor de helft van het Nederlandse exportvolume.


Fors minder peen en ui geëxporteerd

Verder kopen Duitse importeurs veel peen, appels, uien en peren vanuit Nederland. Met name komkommers, paprika's en appels zijn het afgelopen jaar meer verkocht dan in 2019. Peen en uien moesten het doen met fors lagere exportvolumes.

FVF constateert dat Spanje als importeur in het coronajaar heeft geprofiteerd van de grotere vraag naar citrusfruit in Duitse supermarkten. Spanje exporteerde voor het eerst meer dan 3 miljoen ton verse groenten en fruit naar Duitsland. De verkoop van sinaasappels, het belangrijkste exportproduct, steeg met 7 procent tot meer dan 400.000 ton. Ook werden behoorlijk meer citroenen (+30 procent) en mandarijnen (+20 procent) vanuit Spanje aangevoerd.


Bescheiden posities van België en Polen

Op de ranglijst van landen die verse groenten en fruit leveren aan Duitsland vallen de relatief bescheiden posities op van België en Polen. Beide landen zijn goed voor een marktaandeel van 2 procent. België verkoopt vooral tomaten en in mindere mate appels en peren naar Duitsland. Polen levert hoofdzakelijk industrieappels en champignons.

De laatste jaren betrekt Duitsland meer groenten en fruit van verder weg. Met name Zuid-Afrika is in opkomst vanwege de levering van druiven en sinaasappels. Vanuit Marokko worden, naast tomaten, ook steeds meer paprika's, watermeloenen en blauwe bessen aangekocht. Verder is vanuit de Verenigde Staten de importgroei vooral toe te schrijven aan de zoete aardappelen.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer