Uienexport profiteert van matige oogst India

De export van Nederlandse uien verloopt voortvarend. Weekvolumes van bijna 40.000 ton zijn geen uitzondering. Nederland profiteert op de internationale uienmarkt optimaal van de tegenvallende oogst in India. Na overvloedige neerslag zijn daar voorlopig de grenzen gesloten voor verkoop naar het buitenland om voldoende uien over te houden voor de eigen behoefte.

Uienexport+profiteert+van+matige+oogst+India
© Fotografie Twan Wiermans

Voor de handel in Nederlandse uien staan alle seinen op groen, stelt marktanalist Pieter Post van DCA-Markt. 'Er gebeurt veel en er kan ook veel bij de exporteurs en handelsbedrijven. Wereldwijd is er volop vraag naar onze uien.'

Hieruit blijkt maar weer dat de markt zich moeilijk laat voorspellen, vindt Post. Voorafgaand aan het exportseizoen waren er genoeg twijfels en de vooruitzichten waren veel somberder door het grote aanbod van met name plantuien en vanwege de toename van concurrentie op de wereldmarkt vanuit landen als China en Nieuw-Zeeland. Verder was de impact van corona op de langere termijn onduidelijk.


Game changer India

De grote game changer dit seizoen tot dusver is India, legt Post uit. 'Door overvloedige regenval is in het Aziatische land een deel van de uienoogst verloren gegaan. Als reactie daarop houden de Indiase autoriteiten voorlopig de eigen grenzen dicht voor de uitvoer van uien om in elk geval zelf geen tekort te hebben.'

De uienmarkt lijkt voorlopig behoorlijk coronaproof

Pieter Post, marktanalist van DCA-Markt


Zonder India ziet de wereldmarkt voor Nederlandse uien er ineens een stuk vriendelijker uit. 'Het laat opnieuw zien dat we onze positie als gatenvuller en tweede exportland op de uienmarkt goed kunnen vervullen. Onze exporteurs kunnen feilloos profiteren van de tijdelijke ellende bij andere aanbieders', verklaart Post.

Uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis blijkt dat tot en met week 40 in totaal 338.130 ton uien naar buitenlandse bestemmingen zijn verkocht. Dat is bijna 19.000 ton meer dan vorig jaar in dezelfde periode. In week 40 waren Senegal met 10.600 ton en Ivoorkust met 4.360 ton de grootste afnemers van Nederlandse uien.Volgens Post is het wegvallen van India als uienexporteur goed terug te zien in de exportcijfers naar diverse Aziatische bestemmingen. Als voorbeelden noemt hij Maleisië en de Filipijnen. 'Het India-effect zorgde in eerste instantie voor meer vraag naar rode uien. De laatste weken gaan de gele uien volledig in dat kielzog mee.'

De grote exportvolumes naar landen in West-Afrika die nu al zijn gerealiseerd verbazen Post niet. Naast Senegal en Ivoorkust zijn dit jaar ook meer uien dan voorgaande jaren verscheept naar Mali, Guinee en Mauritanië. 'Dat is toch elk jaar een terugkerend ritueel in vooral de eerste helft van het afzetseizoen. Onze uien doen het elk jaar weer beter in Afrika.'


Importquotum

Post wijst erop dat er, net als voorgaande jaren, weer een importquotum geldt voor Nederlandse uien die worden verkocht naar Senegal. Hij suggereert dat het quotum eind november al kan zijn volgeleverd, gezien de huidige omvang van de export. 'Pas na de jaarwisseling beschikt Senegal op z'n vroegst over uien van eigen oogst. Het is niet ondenkbaar dat er daarom ruimte komt voor meer export. Maar daar is nu nog geen zicht op.'


• Bekijk de marktprijzen van uien

Over de gevolgen van de coronapandemie op de afzet van uien is de marktanalist overwegend positief. Hij vindt dat vorig jaar al is bewezen dat de uienmarkt behoorlijk coronaproof is.

'Dit seizoen is wel een testcase omdat we nu vanaf het begin te maken hebben met deze situatie. Voor de export naar overzeese bestemmingen was er even zorg over of er voldoende financiële ruimte is bij afnemers om de uien af te rekenen. Tot dusver lijkt dat nog geen belemmering te zijn.'


Koffiedik kijken

Waar liggen de mogelijkheden op de exportmarkt in de tweede helft van het uienafzetseizoen? Dat is nu nog koffiedik kijken, stelt Post. 'In Europa lijken er vooralsnog voldoende uien beschikbaar. Wellicht moeten exporteurs vanaf het volgende voorjaar hun hoop vestigen op Zuid-Amerika.'

Op de landbouwbeurzen zorgen de prestaties op de exportmarkt voor een prijshoudende stemming met een goede verhouding tussen vraag en aanbod. In Goes steeg deze week de notering voor de duurste gele uien naar 19 euro per 100 kilo. Dit is 5 euro meer dan een maand geleden. De bovenkant van de markt voor rode uien heeft het niveau van 20 euro per 100 kilo al bereikt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  20 %
Meer weer