Uienexport moet hoog tempo vasthouden

Vanuit Nederland zijn tot en met week 46 al ruim 583.000 ton uien van oogst 2021 naar het buitenland verkocht. In volume is dat bijna 2 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Omdat er meer uien beschikbaar zijn voor de export, is het van belang dat exporteurs de komende periode hoge weekvolumes kunnen blijven afleveren.

Uienexport+moet+hoog+tempo+vasthouden
© Tony Tati

Voorzitter Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association is prima te spreken over de uienexport tot dusver. Op de website van de koepelorganisatie voor de Nederlandse uienhandel schrijft hij dat 2021 opnieuw een topjaar lijkt te worden met hoge exportvolumes. Hij wijst erop dat het hoge exporttempo ook wel nodig is vanwege de grote uienoogst van dit jaar.

Gunter rekent, op basis van de bruto-opbrengst van 1,6 miljoen ton uien in de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek, met een exportvoorraad in Nederland van zo'n 1,3 miljoen ton veldgewasuien die in de exportcijfers terug moet komen. Dat is 100.000 ton meer dan het exportrecord van vorig jaar, stelt hij.

'Als we ervan uitgaan dat de exportteller rond de jaarwisseling op 750.000 ton staat, moeten we nog 550.000 ton exporteren in de tweede seizoenshelft. Dat is een verhouding van 58 procent in de eerste helft ten opzichte van 42 procent in de tweede helft. Vorig seizoen was de verdeling ongeveer 70 om 30 procent over de seizoenshelften. Met 550.000 ton verdeeld over 26 weken is een gemiddeld weekvolume nodig van 21.000 ton en dat is fors voor die periode', legt Gunter uit.

Waarmaken trend 4 procent exportgroei wordt hele kluif

Gijsbrecht Gunter, voorzitter Holland Onion Association

Transport is nog steeds knelpunt

De uitdaging om dit te realiseren is groot, zeker ook omdat de Europese uienoogst met 7,4 miljoen ton maar liefst 700.000 ton groter is dan vorig jaar. 'En we zien nog steeds dat het regelen van transport voor de uienexport niet vanzelf gaat, knelpunt blijft vooral de beschikbaarheid van containers', stelt Gunter.

Volgens de Holland Onion Association-voorzitter zal het de meeste exporteurs uiteindelijk wel lukken om het verkochte product op de plaats van bestemming te krijgen. 'Maar het kost de nodige zweetdruppels en is ook veel duurder.'

Op de ranglijst met landen die tot en met week 46 de meeste Nederlandse uien hebben afgenomen staat Senegal bovenaan. Opvallend is dat Ivoorkust in exportvolume dichter in de buurt komt. William Nannes van uienexporteur J.P. Beemsterboer bevestigt dit.

'In meer West-Afrikaanse landen zien we de exportvolumes toenemen, ook ten opzichte van Senegal. Voor Ivoorkust geldt dat het land beschikt over een grote haven en een goede logistiek om uien door te voeren naar achterliggende landen', laat Nannes weten.

Overigens benadrukt Nannes dat ook voor Ivoorkust en de meeste andere Afrikaanse landen geldt dat na januari nauwelijks nog behoefte is aan Nederlandse uien. 'De markt daar wordt nu behoorlijk volgeduwd en die voorraad moet eerst weg. Daarna volgen de eigen uien en de aanvoer van het zuidelijk halfrond. Alleen Mauritanië blijft onze uien langer kopen, maar dat komt ook doordat dit land voor 85 procent uit woestijn bestaat.'

West-Afrika blijft belangrijk

Het belang van West-Afrika is onverminderd groot voor de uienexport. 'Ongeveer 60 procent van onze uien komt daar momenteel terecht', weet Gunter. Andere bestemmingen die het dit jaar goed doen als grote afnemers zijn onder meer het Verenigd Koninkrijk (VK) en enkele landen in Midden-Amerika, zoals Nicaragua, Honduras en El Salvador.

De Britten kochten dit exportseizoen al bijna 50.000 ton uien uit Nederland. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar en 30 procent meer dan het jaar daarvoor. Het laat volgens Gunter zien dat het VK sterk afhankelijk is van buitenlandse aanvoer en dat de brexit nog geen invloed heeft op de uienexport.

• Bekijk de marktprijzen van uien

'Nederland is met Spanje en Nieuw-Zeeland een belangrijke leverancier van uien voor de Britse markt en het is mooi dat onze logistieke lijntjes nog uitstekend functioneren. Al is ook dat duurder en zijn er belemmeringen door grenscontroles', aldus Gunter.

Kansen in Midden-Oosten

Over Midden-Amerika zegt Gunter dat het een interessante markt is. Met name Nicaragua kocht dit jaar al 16.000 ton Nederlandse uien. 'Zulke markten zijn er gelukkig meer. Het wordt spannend hoe de vraag zich verder gaat ontwikkelen. We zien kansen in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië, waar normaal India domineert als exporteur.'

Gunter hoopt dat ook Brazilië nog aan de markt komt, al merkt hij daar momenteel niet veel van. 'De inzet is wel dat we de jaarlijkse trend van 4 procent exportgroei ook dit jaar waarmaken, maar dat wordt een hele kluif.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer