EU: herbicidetolerantie draagt niet bij aan verduurzaming

De Europese Unie (EU) vindt dat herbicidetolerantie of -resistentie als eigenschap geen bijdrage levert aan de verduurzaming van de landbouw.

EU%3A+herbicidetolerantie+draagt+niet+bij+aan+verduurzaming
© Haijo Dodde

In de discussie over aanpassing van regelgeving voor nieuwe veredelingstechnieken lijkt het erop dat Brussel herbicideresistentie niet zal gaan beschouwen als eigenschap die bijdraagt aan een duurzame landbouw. De Europese Commissie is bezig met een nieuw wettelijk kader voor moderne veredelingstechnieken, los van de bestaande regels voor genetische modificatie (gmo).

De commissie heeft Efsa opdracht gegeven om na te gaan in hoeverre biotechnologische gewassen een duurzaamheidstest kunnen ondergaan voordat ze mogelijk op de markt komen in Europa. Het is de vraag welke criteria hiervoor moeten worden gebruikt. Volgend jaar komt er waarschijnlijk een voorstel voor nieuwe regels met betrekking tot moderne veredelingstechnieken.


Druist in tegen Brusselse strategie

Vooruitlopend daarop heeft een hoge EU-functionaris van de commissie Gezondheid en Voedselveiligheid zich tegenover het nieuwsmedium Politico al uitgelaten over de beoordeling van herbicidetolerantie of -resistentie. Volgens hem druist deze eigenschap in tegen de Brusselse duurzaamheidstrategie zoals is beschreven in de boer-tot-bordstrategie.

'Eigenschappen die mogelijk leiden tot het gebruik van meer pesticiden, in dit geval herbiciden, voldoen niet aan de ambitie van de EU', stelt de betreffende topamtenaar. Uit de database van de EU blijkt dat momenteel in de verschillende veredelingsprogramma’s ongeveer 45 herbicidetolerante gewassen worden ontwikkeld met behulp van diverse moderne veredelingstechnieken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer