Nederland wil rechtbank voor overtreding kwekersrecht

Nederland gaat zich in Europa hard maken voor een betere handhaving van het kwekersrecht. Op Europees en internationaal niveau moet daarom de samenwerking tussen kwekersrechthouders en politie, douane en gerechtelijke autoriteiten verbeteren, meldt landbouwminister Henk Staghouwer in een Kamerbrief.

Nederland+wil+rechtbank+voor+overtreding+kwekersrecht
© Archieffoto Marcel Bekken

Nederland zal verder aandacht vragen voor het versnellen van juridische procedures en het aanwijzen van een gespecialiseerde rechtbank voor overtredingen van het kwekersrecht. Met het beleidsvoornemen geeft Staghouwer invulling aan een aangenomen en breed gesteunde CDA-motie die pleit voor de versterking van het kwekersrecht.


De nieuwe regelgeving moet onder meer de import van illegale producten uit derde landen tegengaan. Bij overtredingen van het kwekersrecht kan het gaan om illegaal vermeerderde zaden, maar ook en nog vaker om consumentenproducten als bloemen of fruit die in het buitenland zijn geteeld op teeltmateriaal waarvoor geen licentie is betaald.


Kapitaalintensief

Zonder licentie-inkomsten wordt het voor een plantenveredelaar, veelal mkb-bedrijven, erg lastig om zijn veredelingsinspanning te financieren. De ontwikkeling van nieuwe plantenrassen is kapitaalintensief en vergt veel kennis, tijd en investeringen. Het kwekersrecht geeft de ontwikkelaar van een nieuw ras tijdelijk exclusieve rechten en is daarmee van vitaal belang voor het stimuleren van de ontwikkeling van deze nieuwe plantenrassen.

Specifiek voor het kwekersrecht is het beeld in de EU dat inbreuk op het kwekersrecht regelmatig gebeurt in combinatie met andere illegale activiteiten. Te denken valt aan misbruik van rasbenamingen, namaaketikettering en verpakking, inbreuk op handelsmerken, fraude, overtreding van zaaizaadvoorschriften en ontbrekende invoerdocumenten. Inbreuken op kwekersrechten brengen ook risico's met zich mee voor voedselveiligheid en fytosanitaire risico's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer