Boeren roepen op tot acties bij luchthavens maandag

Boeren roepen in hun eigen communicatiekanalen op om maandag met een grootschalige actie 'heel Nederland plat te leggen'. De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport.

Boeren+roepen+op+tot+acties+bij+luchthavens+maandag
© ANP Persbureau

Ook wordt opgeroepen distributiecentra voor levensmiddelen en de Rotterdamse haven als doelwit voor acties te kiezen. De oproep wordt gedaan in verschillende kanalen, waaronder op WhatsApp en Telegram.

'Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties vanaf maandag 4 juli 2022. Nederland dicht, maar houd het netjes', zo luidt een van de oproepen.


De boeren worden opgeroepen de acties vanuit hun eigen regio's te organiseren. Boerenactiegroep Agractie stelt de oproep te hebben gezien, maar zegt dat ze niet betrokken is bij de organisatie. Ook Farmers Defence Force (FDF) benadrukt dat dit geen actie is die door hen is bedacht.


Draaiboeken

Een woordvoerder van Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, laat weten dat de gemeente op de hoogte is van de actieplannen en dat de 'draaiboeken klaarliggen'. 'Als dit protest geen regels schendt, laten we het gaan. Ik kan niet vooruitlopen op een eventuele totale blokkade van Schiphol. Dat zien we als het zich voordoet.'

De woordvoerder houdt er wel rekening mee dat er vanuit justitie een landelijke richtlijn komt om strenger te handhaven, gezien de boerenacties van dinsdagavond bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. De korpsleiding van de landelijke politie zegt in een reactie de aangekondigde actie te kennen en 'deze goed in de gaten te houden'.


Marechaussee

Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport, waarop de boeren hun actie volgens interne communicatiekanalen onder meer hebben voorzien, gaan met de Koninklijke Marechaussee in gesprek. Die dienst is verantwoordelijk voor de veiligheid en handhaving op de vliegvelden.

In december 2021 vond ook een boerenprotest plaats bij de Schiphol. Destijds ging het om een ludieke actie waarbij boeren aanboden Schiphol 'te kopen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer