Politie start groot onderzoek naar boerenprotesten

De politie heeft in Oost-Nederland tien personen aangehouden tijdens de boerenprotesten van dinsdag. Daarnaast is ze een groot onderzoek gestart. De politie verwacht de komende tijd meer aanhoudingen te verrichten. Daarvoor roept ze ook de hulp in van het publiek.

Politie+start+groot+onderzoek+naar+boerenprotesten
© Johan Wissink

De tien aanhoudingen zijn onder meer verricht voor openlijke geweldpleging, het blokkeren van de snelweg en poging tot doodslag. Ook zijn er verschillende bekeuringen geschreven voor het rijden op de snelweg met een trekker.

Hoewel boeren op veel plaatsen op een vreedzame manier gebruik hebben gemaakt van het recht op demonstratie, ging het volgens de politie op een aantal plaatsen ook goed fout. Volgens politiechef Janny Knol is het onacceptabel hoe op sommige plaatsen politiemensen zijn belaagd en in het nauw zijn gedreven.


Noodknop

'In sommige situaties voelden collega’s zich zelfs genoodzaakt om op de noodknop te drukken. We respecteren dat boeren willen demonstreren, dat is een grondrecht. Maar zodra er grenzen worden overschreden, treden we op', stelt Knol.

'We zijn dan ook een groot opsporingsonderzoek gestart en hebben al herkenbaar beeldmateriaal. Dus als je gisteravond niet bent aangehouden, betekent dat niet dat je hiermee wegkomt', vervolgt de politiechef. 'Ook zullen we de schade verhalen die aan politievoertuigen is aangericht.'


Veel beelden gedeeld

Er worden volgens de politie al veel beelden gedeeld op sociale media. Het onvoorspelbare karakter en de massaliteit stellen de politie echter voor een dilemma: men kan niet overal tegelijk zijn en voorkomen dat boeren toch met trekkers de weg opgaan of de openbare orde verstoren.

Woensdag zijn er opnieuw boeren de weg opgegaan om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ze reden bij De Lutte de A1 op. Later legden ze het verkeer op de A1 in beide richtingen plat tussen Enter en Borne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    28° / 17°
    20 %
  • Woensdag
    26° / 18°
    70 %
  • Donderdag
    25° / 17°
    70 %
Meer weer