D66 wil spoeddebat over uit de hand gelopen boerenprotesten

D66 wil dat woensdag een spoeddebat wordt gehouden in de Tweede Kamer over de uit de hand gelopen boerenprotesten de afgelopen dagen. Zo braken boeren dinsdagavond door een politieblokkade heen bij het woonhuis van stikstofminister Christianne van der Wal. Ze was zelf niet thuis, haar familie wel.

D66+wil+spoeddebat+over+uit+de+hand+gelopen+boerenprotesten
© Dirk Hol

Waar veel boerenprotesten vreedzaam verlopen, is het de laatste dagen op verschillende plekken uit de hand gelopen. Zo werden diverse brandjes gesticht door protesterende boeren en werd dinsdagavond bij Stroe met mokers ingeslagen op politiewagens.

'De overheid schiet tekort in haar kerntaak: het veilig houden van het land. Dat raakt gezinnen, agenten, buurten en weggebruikers. Wat gaat het kabinet doen tegen de agressie van dreigboeren? Daarover wil ik morgen een debat', liet D66-fractieleider Jan Paternotte dinsdagavond laat weten.


'Stop deze waanzin'

Ook andere politici veroordelen het protest. 'Stop deze waanzin. Stop met het bedreigen van deze minister en haar gezin. Dit heeft allang niets meer met je recht op demonstratie te maken', twitterde Jesse Klaver van GroenLinks.

Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren noemt het 'volstrekt onacceptabel om het gezin van de minister zo te belagen'. Zij vroeg ook dinsdag al om een debat over de boerenprotesten.

Premier Mark Rutte gaf woensdagochtend aan dat de politie zal optreden tegen boeren en andere actievoerders die zich misdragen. Volgens hem verpesten zij het voor de rest en hebben ze het recht op een gesprek voorlopig verspeeld. Politie, justitie en burgemeesters zijn 'zeer gemotiveerd om dit tegen te houden', stelt de minister-president.


'Slecht voor eigen zaak'

Rutte heeft vanaf de Navo-top in Madrid met afschuw naar de 'vreselijke beelden' gekeken, geeft hij aan. 'Deze kleine groep gaat echt alle grenzen te buiten.' Hij roept op om 'beschaafd te demonstreren'. De actie is 'slecht voor de zaak waar zij voor staan'.

'Met deze boeren ga ik natuurlijk even niet in gesprek', zegt Rutte. Maar met de volgens hem overgrote meerderheid die fatsoenlijk wil protesteren gaat het overleg verder. Rutte werd opgeroepen om wegens de ongeregeldheden terug te keren naar Nederland, maar hij kan naar eigen zeggen niet weg van de Navo-top.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer