Donderdag spoeddebat over rellen bij boerenprotesten

De Tweede Kamer gaat snel in debat met premier Mark Rutte en minister Dilan Yesilgöz van Justitie over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek. Het debat wordt waarschijnlijk donderdagavond gehouden.

Donderdag+spoeddebat+over+rellen+bij+boerenprotesten
© ANP Persbureau

Het debat komt kort op het nieuws dat een betoging van boeren bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal uit de hand liep dinsdagavond. Ook het gezin van CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk werd thuis geïntimideerd door boeren. Henri Bontenbal, fractiegenoot van Boswijk, zegt dat de acties van sommige boeren 'veel te ver' gaan. 'Dat raakt ons ook als fractie.'

Daarmee zijn de rellen niet alleen een bedreiging voor individuele politici, maar 'voor de democratie als geheel', zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die het debat aanvroeg. 'Het loopt volledig uit de hand, we moeten een grens trekken.' De 'meeste redelijke mensen' keuren het af wat de intimiderende boeren doen, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Datzelfde geldt voor '99 procent van de boeren', voegt Geert Wilders (PVV) toe. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging keurt de acties 'ten zeerste' af en neemt er afstand van.


Wybren van Haga (Groep Van Haga) is vooral 'diep geschokt door het beleid van het kabinet', benadrukt hij. Het gaat volgens Roelof Bisschop (SGP) dan wel om acties die 'op geen enkele manier goedgekeurd kunnen worden', hij wil het in het debat ook over de boerenwoede hebben. 'Als je die niet wegneemt, blijft het gevoed worden', aldus de SGP'er.

Boeren missen perspectief van het kabinet, benadrukt Lilian Marijnissen, leider van de SP. Het kabinet laat wel meer groepen vallen, benadrukt de socialist. 'Dat is een onmachtige overheid en dat het woede zaait, begrijpen wij heel goed.'


Veiligheidsinstructies

Tweede Kamerleden die het woord voeren over stikstof en landbouw hebben woensdag een mail met veiligheidsinstructies gekregen van de Beveiligingsautoriteit van de Tweede Kamer. Vorige week kregen alle fractievoorzitters al een e-mail met instructies.

Het gaat om instructies over hoe te handelen als Kamerleden ongewenst huisbezoek krijgen. Hen wordt in dit soort situaties onder meer geadviseerd de deur niet open te doen en direct 112 te bellen, bevestigen bronnen na een bericht van de NOS. Eerder vandaag werd bekend dat CDA-Kamerlid Derk Boswijk de komende dagen thuisblijft, nadat boeren bij hem op de stoep hadden gestaan terwijl hijzelf niet maar wel zijn vrouw en kinderen thuis waren.


Ook bij D66'er Tjeerd de Groot rijden geregeld trekkers door de straat, zegt hij. Hijzelf komt daarom even niet thuis in Friesland, maar verblijft in zijn huis in Den Haag. Normaal is hij daar alleen op de dagen dat de Tweede Kamer vergadert. 'Dit is geen demonstratie maar intimidatie', vindt De Groot, die ook 'dag en nacht' wordt gebeld door onbekende nummers.

De woordvoerder van de Tweede Kamer bevestigt dat er een mail naar de woordvoerders is gestuurd, maar wil niet ingaan op de inhoud ervan. Over beveiligingszaken worden geen mededelingen gedaan, aldus een woordvoerder van Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer