Staghouwer: zet stofreducerende technieken in pluimveestal voorlopig uit

Pluimveehouders met drie verschillende technieken om stof te reduceren, worden door landbouwminister Henk Staghouwer dringend geadviseerd het systeem uit te zetten. Bij de beoordeling van de systemen bij twee innovatieprojecten is volgens brandveiligheidsexperts gebleken dat ze brand kunnen veroorzaken.

Staghouwer%3A+zet+stofreducerende+technieken+in+pluimveestal+voorlopig+uit
© StaticAir

De leveranciers van de systemen en ook het Poultry Expertise Centrum waren vooraf niet ingelicht over deze conclusie en het advies.

In innovatieprojecten rond de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen wordt de brandveiligheid sinds enige tijd ook meegenomen. De brandveiligheidsexperts hebben hierbij hun zorgen geuit over de toepassing van hoogspanningstechnieken voor fijnstofreductie bij twee pluimveeprojecten.

Bij een hoogspanningsionisator staat een spanning van meer dan 1.000 volt op coronadraden. Er is volgens de experts sprake van een verhoogd brandrisico doordat vlambogen kunnen ontstaan tussen de draad en het plafond van de stal.


Niet geschikt voor stallen

Door de hoge temperatuur die hierbij ontstaat, in combinatie met het opgehoopte stof op de draden, bestaat de kans op brand. Deze technieken zijn volgens de experts in de huidige uitvoering eigenlijk niet geschikt voor gebruik in stallen.

Naar aanleiding van dit signaal heeft overleg plaatsgevonden met het Verbond van Verzekeraars. Die stelt dat de verzekerbaarheid van stallen met deze techniek moeilijk is. Wel wordt door het verbond aangegeven dat producenten van dergelijke systemen blijven innoveren. Als bewijs wordt geleverd dat de verbetering daadwerkelijk ten goede komt aan de brandveiligheid, zullen de systemen door de betreffende verzekeraars opnieuw worden beoordeeld op verzekerbaarheid.


Advies om uit te zetten

Het advies dat minister Staghouwer op 24 juni aan pluimveehouders gaf, is om drie ionisatietechnieken voorlopig uit te zetten. Het gaat om een systeem met positieve ionisatie door middel van ionisatie-units met ingebouwde coronadraden en collectoroppervlak nummer BWL2020.05, negatieve ionisatie met coronadraden met 40 emitters per meter (prikkeldraad), en nummer BWL2020.04. Daarnaast gaat het om een ionisatiesysteem met negatieve coronadraden BWL 2009.18.

Jan Workamp die via het Poultry Expertise Centrum betrokken was bij het onderzoek naar de verschillende stofbeperkende technieken is teleurgesteld over de brief van de minister. Volgens hem is de conclusie voorbarig. 'Het is vreemd dat er niet vooraf overleg is geweest met ons en de leveranciers.'

Static Air, leverancier van een van de systemen die in de brief zijn genoemd, kreeg maandag 27 juni een brief waarin werd medegedeeld dat het systeem niet brandveilig zou zijn. Volgens een woordvoerder is de firma zeer verbaasd, omdat er in het systeem zaken zijn ingebouwd die mogelijke risico's voor de brandveiligheid moeten voorkomen. De firma beraadslaagt nu hoe ze op de brief gaat reageren. De veiligheid is volgens haar niet in het geding.


Geen risico nemen

Voor pluimveehouders rest momenteel vrijwel geen andere keuze dan het systeem uitzetten. 'Mocht je om welke reden dan ook brand krijgen, zal men altijd wijzen naar het systeem', zegt Workamp. 'Of dat nu klopt of niet. Ik hoop dat de leveranciers binnenkort worden uitgenodigd voor het geven van een nadere toelichting een dat er op korte termijn duidelijkheid komt of er wel of geen risico bestaat.'

Probleem is ook dat bedrijven die al een dergelijk stofreductiesysteem hebben geïnstalleerd in de problemen kunnen komen met hun vergunning. Staghouwer erkent dit en vraagt het bevoegd gezag de situatie voorlopig te gedogen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer