Start meting fijnstofreductie op tweede locatie pluimveebedrijf

Om een definitieve reductiefactor te kunnen vaststellen voor het verlagen van de emissie van fijnstof op pluimveebedrijven, zijn voor vier technieken metingen nodig op een tweede bedrijfslocatie. De metingen zijn al gestart.

Start+meting+fijnstofreductie+op+tweede+locatie+pluimveebedrijf
© Twan Wiermans

Van 2018 tot en met 2020 zijn diverse perspectiefvolle technieken getest op hun effect op de emissie van fijnstof uit pluimveestallen. Dit project, een samenwerking tussen het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV), leveranciers van reducerende technieken, pluimveehouders en Wageningen Livestock Research, werd gefinancierd door onder andere de gemeenten in de Gelderse Vallei, provincie Gelderland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De metingen leidden tot opname van een aantal technieken in de landelijke lijst met emissiefactoren voor fijnstof. Destijds is afgesproken de metingen uit te voeren op één bedrijfslocatie, waarna bij het vaststellen van het reductiepercentage – voor opname op de landelijke lijst – een onzekerheidsmarge is toegepast van 10 procentpunten.


Definitieve reductiefactor

Voor het vaststellen van een definitieve reductiefactor, zonder toepassing van de onzekerheidsmarge, van de betreffende technieken zijn metingen gestart op een tweede bedrijfslocatie. Het gaat om de volgende technieken: PMX van StaticAir, Aspra Agro van Smits Agro en VFA Solutions en DUSTion van Serutech Agri en HD-ionisatie van FreshlightAgri.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit subsidieert dit project. De planning is om voor het eind van 2022 de resultaten van de metingen te hebben verwerkt en de meetrapporten aan te bieden aan de Technische Advies Pool van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De deskundigen van de Technische Advies Pool zullen het ministerie adviseren over het vaststellen van de definitieve reductiefactor. Deze kunnen dan begin 2023 bekend worden gemaakt en worden opgenomen in de landelijke lijst met emissiefactoren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer