Van der Wal houdt vast aan KDW-toets Oudegaasterbrekken

Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) houdt vast aan het toevoegen van twee natuurtypen in een toets op het overschrijden van de kritische depositiewaarden (KDW) voor natuurgebied Oudegaasterbrekken in Zuidwest-Friesland. Dat schrijft zij in antwoord op Kamervragen van de VVD.

Van+der+Wal+houdt+vast+aan+KDW%2Dtoets+Oudegaasterbrekken
© Niels de Vries

Van der Wal geeft aan dat er geen verandering in de status van het Natura 2000-gebied komt; het was namelijk al stikstofgevoelig. Maar de kans is volgens haar aanzienlijk dat door een toets op de stikstofneerslag op het veenmosrietland en hoogveenmos de normen voor overbelasting worden overschreden. Hierover zal uiterlijk in september meer duidelijkheid zijn, belooft de bewindsvrouw.

Wat voor gevolgen de toets heeft voor de omliggende agrarische bedrijven, kan Van der Wal ook nog niet zeggen. Dat moet blijken uit een actualisatie van het zogenoemde Aerius-rekenmodel die ook in de komende maanden beschikbaar komt.


Ze geeft wel al aan dat dit kan leiden tot extra belemmeringen in de vergunningverlening als door de aanpassingen in het gebied nog oppervlakten worden toegevoegd waar de normen worden overschreden. Dat is relevant voor bijvoorbeeld de PAS-melders rond het gebied. Ook kunnen meer piekbelasters worden aangemerkt.


Verbolgen

LTO Noord-regiobestuurder Jan Teade Kooistra reageert verbolgen op de opstelling van de minister. 'Dit valt heel slecht in de sector.' LTO en provincie Fryslân hebben eerder al geprotesteerd bij Van der Wal tegen de op handen zijnde aanpassingen voor de Oudegaasterbrekken. 'Beter is het gebied goed te bekijken waaraan het ligt als de natuur daar achteruit gaat. Daar kun je dan maatregelen voor bedenken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer