Van der Wal: geen alternatief voor KDW

De tijdens het boerenprotest zwaar bekritiseerde kritische depositiewaarde (KDW) blijft nodig in de stikstofaanpak. Juridisch is er geen alternatief, zegt minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) tijdens het stikstofdebat in de Tweede Kamer.

Van+der+Wal%3A+geen+alternatief+voor+KDW
© Dirk Hol

Het kabinet is wel bereid om de staat van de natuur op een andere manier te meten. De al eerder aangekondigde ecologische autoriteit moet daarvoor ‘natuurdoelenanalyses’ gaan uitvoeren om ‘breed te kijken wat er nou nodig is voor die instandhouding van de natuur’, zegt Van der Wal.


Tijdens het debat stellen veel partijen vraagstekens bij het belang van de specifieke stikstofnomen die het beleid voorschrijven. Daaronder ook coalitiepartijen als CDA en VVD. Partijen als JA21 en BBB zien die normen liever helemaal geschrapt.


Geen coulance

Vanuit Europa hoeft Nederland niet op coulance te rekenen voor het hier zo moeizaam verlopende stikstofdossier. Het schrappen van Natura 2000 gebieden of aanpassing van de regels is een ‘onbegaanbaar pad’, aldus de bewindsvrouw. 'Het enige wat ik terugkrijg, is dat ik mijn huiswerk moet doen, laat zien dat je minder stikstof uitstoot en na al die jaren eindelijk de natuur gaat herstellen.’

Alleen dan wil de Europese Commissie wellicht verder praten. ‘Maar Europa gunt ons niets meer’,aldus Van der Wal die dit zelf ook ‘frustrerend’ vindt. ‘Ik snap het wel want we hebben ons twintig, dertig jaar lang niet aan die afspraken gehouden. We zijn het slechtste jongetje van de klas in heel Europa.’


Belangrijk signaal

Ook voor de industrie en het verkeer gaan er eind dit jaarstikstofregels komen. Tijdens de boerenprotesten was er veel boosheid over dat er al wel doelen voor de landbouw op tafel liggen. Dat gevoel wordt erkend door GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. Die dat een ‘een grote fout’ noemt. Een beleid dat ook gericht is op andere sectoren zou volgens hem ‘een belangrijk signaal’ naar de boeren zijn.


Een veel besproken item afgelopen weken was de stikstofkaart met de reductiedoelen die was toegevoegd aan een Kamerbrief. Die kaart geeft nog geen uitsluitsel aan boeren wat er per gebied moet gebeuren. Dat wordt samen met de provincies bepaald in de gebiedsgerichte aanpak. ‘Maar het alternatief was dat ik vanuit Den Haag zou hebben gedicteerd hoe in elk gebied, hoe verschillend ook, de reductie moet worden bereikt', aldus Van der Wal.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer