Exportcorridor zet graanprijzen onder druk

Onderhandelingen tussen Westerse landen, Turkije, Oekraïne en Rusland over de mogelijkheden van een veilige exportcorridor vanuit het Zwarte Zeegebied zorgen op dit moment voor druk op de graanprijzen.

Exportcorridor+zet+graanprijzen+onder+druk
© Twan Wiermans

De Matif in Frankrijk noteert deze week voor tarwe op levering in september 370 euro per ton. Een maand geleden werden vergelijkbare termijncontracten nog verhandeld voor meer dan 430 euro per ton. Ook de noteringen voor de latere leveringscontracten laten zien dat er iets meer optimisme is over de beschikbaarheid van tarwe op de wereldmarkt.

De gesprekken over een exportcorridor zijn al gaande vanaf half mei, meldt beursmakelaar De Vries & Westermann. Ook deze week zijn er in Istanboel ontmoetingen tussen vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, Turkije, Oekraïne en Rusland. Ingewijden gaan ervan uit dat de aanwezigheid van Erdogan namens Turkije en Guterres namens de VN bij het overleg erop duidt dat de kansen voor een corridor reëel zijn.


Vrije doortocht voor 30 miljoen ton graan

Het uitgangspunt is een vrije doortocht voor het verschepen van met name granen uit Oekraïne en Rusland vanuit de havenstad Odessa. Voor de komende zes tot acht maanden zou het gaan om een volume van naar schatting ruim 30 miljoen ton granen. Zowel Oekraïne als Rusland stellen een reeks voorwaarden voordat zij akkoord gaan met een dergelijke corridor.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De Russische regering in Moskou geeft alleen toestemming voor de voedseltransporten als Westerse sancties worden versoepeld. Het betreft met name de beperking ten aanzien van de levering van granen en kunstmest vanuit Rusland. Kiev wil vooral veiligheidsgaranties voor de Oekraïense zeehavens in het Zwarte Zeegebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer