Tarweprijs in een jaar verdubbeld tot 438 euro per ton

Kleinere voorraden wereldwijd, de impact van de oorlog in Oekraïne en belemmeringen op de exportmarkt zorgen ervoor dat de tarweprijzen naar recordhoogtes stijgen. De Matif in Parijs noteerde begin deze week voor maaltarwe 438 euro per ton. Dat is twee keer zoveel als een jaar geleden.

Tarweprijs+in+een+jaar+verdubbeld+tot+438+euro+per+ton
© Fotografie Twan Wiermans

De Matif noteerde eind november voor maaltarwe voor het eerst sinds jaren meer dan 300 euro per ton. Daarmee werd een magische grens doorbroken. Tarwetelers konden jaren alleen maar dromen van dergelijke prijzen en analisten twijfelden of het ooit nog zover zou komen.

Na een correctie schoten de tarwenoteringen na de Russische inval in Oekraïne in februari en maart van dit jaar naar een niveau van 350 euro. Nu lijkt het erop dat de markt zich voor langere tijd kan richten op prijzen tussen de 400 en 450 euro per ton. Voor alle termijncontracten voor tarwe van oogst 2022 noteerde de Matif deze week 400 euro of meer. En ook voor tarwe van oogst 2023 worden indicatieprijzen afgegeven van 360 tot 370 euro.Belangrijke aanjager voor de tarweprijzen zijn de eerste prognosecijfers voor het seizoen 2022-2023 die het Amerikaanse landbouwministerie USDA vorige week publiceerde in het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport. Daaruit blijkt dat de wereldvoorraden opnieuw dalen. Verder onderbouwt USDA de impact van de oorlog in Oekraïne op de beschikbaarheid van tarwe met cijfers.

Volgens de berekeningen dalen de wereldvoorraden van tarwe met 5 procent. Een eindvoorraad van 267 miljoen ton is het laagste niveau sinds 2016-2017. De grootste daling van de voorraad met 5 miljoen ton wordt verwacht in India. China houdt de strategische voorraden op niveau met 142 miljoen ton. Met China erbij is de voorraad voldoende om de wereldbevolking voor 17,5 weken te voorzien van tarwe, zonder China is dit slechts 10 weken.Wereldwijd verwacht USDA een tarweproductie in 2022 van circa 775 miljoen ton. Dat is 4,5 miljoen ton minder dan vorig jaar. De lagere productie komt vooral voor rekening van Oekraïne en ook Australië en Marokko. Vanwege de oorlog wordt de oogst voor Oekraïne ingeschat op 21,5 miljoen ton, dat is 11,5 miljoen ton minder dan in 2021.

De kleinere oogsten in de genoemde landen worden deels gecompenseerd door hogere producties in Canada, de Verenigde Staten en Rusland. De Russische tarweproductie neemt met 5 miljoen ton toe tot 80 miljoen ton.


Minder tarwe in veevoer

Het wereldwijde verbruik van tarwe daalt een fractie tot 787,5 miljoen ton, voorspelt USDA. Het aandeel voor veevoer neemt af in China, de Europese Unie en Australië. Voor humane consumptie daalt het verbruik van tarwe in bijvoorbeeld India door de hoge prijzen.

De wereldhandel in tarwe stijgt in 2022-2023 met 5 miljoen ton tot een record van bijna 205 miljoen ton. Met name Rusland, de Europese Unie en Canada gaan meer tarwe exporteren en Oekraïne en Australië juist minder. Voor Oekraïne daalt het exportvolume naar 10 miljoen ton, net iets meer dan de helft van het volume van vorig jaar.


India sluit grenzen

Bovenop de USDA-cijfers kwam begin deze week nog de melding dat de Indiase overheid de grenzen wil sluiten voor de export van tarwe. Deze aankondiging komt vrij onverwacht. India profileerde zich juist enkele weken geleden nog als leverancier van tarwe voor landen die in de problemen komen omdat de export uit Oekraïne wegvie

Het lijkt erop dat India de eigen tarwevoorraden heeft overschat. De regering in Delphi schort de tarweverkoop voor onbepaalde tijd op om de binnenlandse voedselzekerheid te kunnen waarborgen. Op jaarbasis produceert India tussen de 105 en 110 miljoen ton tarwe. Dit jaar wordt ongeveer 8 miljoen ton naar het buitenland verkocht. Voor India betekent dat een exportrecord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer