Tarwenotering stijgt vlot door naar weer een record

Na de publicatie van nieuwe prognosecijfers door het Amerikaanse landbouwministerie USDA en de aankondiging van een exportstop door India stijgen de tarwenoteringen op de wereldmarkt naar recordhoogtes.

Tarwenotering+stijgt+vlot+door+naar+weer+een+record
© Nieuwe Oogst

De Matif in Parijs noteerde gisteren voor maaltarwe op levering in september 2022 tot 438 euro per ton. Dat betekent een record en een stijging van 10 procent ten opzichte van de notering van een week geleden. Ook de noteringen voor de langere termijn stijgen door. Voor maart 2023 zijn contracten verhandeld voor 429 euro. Voor december 2023 geeft Matif inmiddels een indicatieprijs af van 365 euro.

Belangrijke aanjager van de tarweprijzen zijn de eerste prognosecijfers voor het seizoen 2022-2023 die USDA vorige week publiceerde in het Wasde-rapport van de maand mei. Daaruit blijkt dat de wereldvoorraden opnieuw dalen. Verder berekent USDA de impact van de oorlog in Oekraïne op de beschikbaarheid van tarwe. De verwachting is dat Oekraïne 10 miljoen ton tarwe kan exporteren in 2022-2023. Dat is 50 procent van het normale exportvolume.


Bovenop de USDA-cijfers kwam dit weekend nog de melding dat de Indiase overheid de grenzen wil sluiten voor de export van tarwe. Deze aankondiging komt vrij onverwacht. India diende zichzelf enkele weken geleden nog aan als leverancier van tarwe voor landen die in de problemen komen omdat de export uit Oekraïne wegviel.

Het lijkt erop dat India de eigen tarwevoorraden heeft overschat. De regering in Delphi schort de verkoop van tarwe voor onbepaalde tijd op om de binnenlandse voedselzekerheid te kunnen waarborgen, is de officiële mededeling. Op jaarbasis produceert India tussen 105 en 110 miljoen ton tarwe. Dit jaar is de verwachting dat daarvan ongeveer 8 miljoen ton naar het buitenland wordt verkocht. Voor India betekent dat een exportrecord.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer