USDA voorspelt verdere daling tarwevoorraden

Op basis van een lagere productie en een bijna gelijkblijvend verbruik voorspelt het Amerikaanse landbouwministerie USDA opnieuw een daling van de wereldvoorraden tarwe in seizoen 2022-2023.

USDA+voorspelt+verdere+daling+tarwevoorraden
© Dirk Hol

In de eerste prognose voor het nieuwe seizoen gaat USDA uit van een theoretische eindvoorraad van 267 miljoen ton tarwe op 1 juli 2023. Dat is 12 miljoen ton minder dan de berekende eindvoorraad voor dit lopende seizoen. Het ministerie publiceerde donderdag het maandelijkse World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport.

Voor de wereldmarkt verwacht USDA een daling van de tarweproductie in 2022 met 4,5 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar. De totale tarweoogst komt dan op circa 775 miljoen ton. De lagere productie komt vooral voor rekening van Oekraïne, maar ook Australië en Marokko. Vanwege de oorlog wordt de tarweoogst voor Oekraïne ingeschat op 21,5 miljoen ton, dat is maar liefst 11,5 miljoen ton minder dan in 2021.
Productie Canada stijgt fors

De kleinere oogsten in de genoemde landen worden voor een deel gecompenseerd door grotere producties in Canada, de Verenigde Staten en Rusland. Met name voor Canada houdt USDA rekening met een fors grotere oogst na de problemen met droogte in 2021. Voor Rusland is de inschatting voorlopig dat de productie met 5 miljoen ton toeneemt tot 80 miljoen ton.

Het wereldwijde verbruik van tarwe daalt een fractie tot 787,5 miljoen ton in de voorspellingen van USDA. De verwachting is vooral dat het aandeel tarwe dat gebruikt wordt voor veevoer zal afnemen in onder meer China, de Europese Unie en Australië. Voor humane consumptie daalt ook het verbruik van tarwe in bijvoorbeeld India, dat is een gevolg van de hoge tarweprijzen.


Rusland opnieuw grootste exporteur

De wereldhandel in tarwe stijgt volgens de cijfers van USDA in 2022-2023 met 5 miljoen ton tot een record van bijna 205 miljoen ton. De verwachting is dat met name Rusland en Canada weer meer tarwe gaan exporteren en Oekraïne en Australië juist minder. USDA gaat ervan uit dat Rusland opnieuw de grootste exporteur van tarwe wordt met 39 miljoen ton. De EU, Australië, Canada en de VS volgen als belangrijkste leveranciers op de wereldmarkt.

Alles bij elkaar dalen de wereldvoorraden van tarwe 5 procent. Een berekende eindvoorraad van 267 miljoen ton is goed voor ongeveer 17,5 weken consumptie en dat is het laagste niveau sinds seizoen 2016-2017. De grootste daling van de tarwevoorraad verwacht USDA in India met 5 miljoen ton minder dan vorig jaar. China houdt de strategische voorraden voorlopig wel op niveau.


Klik voor het complete Wasde-rapport op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer